Child Focus: "Teruggekeerde kinderen IS-strijders moeten kunnen doen als andere kinderen: spelen en naar school gaan"

De zes kinderen van IS-strijders die geëvacueerd en gerepatrieerd werden uit een kamp in Syrië zijn aangekomen in ons land. Heidi De Pauw van Child Focus was bij die missie aanwezig en doet haar verhaal bij VRT NWS. "We kunnen zeggen dat de kinderen er fysiek vrij goed aan toe waren, maar uiteraard zie je dat de kinderen mentaal heel wat klappen gekregen hebben."

"Een emotionele rollercoaster." Zo beschrijft Heidi De Pauw van Child Focus hoe ze de afgelopen dagen beleefd heeft. De Pauw trok mee naar het kamp van Al Hol om de Belgische kinderen te bezoeken en onderzoeken. "Het is heel belangrijk dat de kinderen in alle discretie in België aankomen, op een rustige manier hun leven en hun kindertijd kunnen oppakken en in alle anonimiteit doen wat andere kinderen doen: naar school gaan en spelen. Dingen die ze in België kunnen doen en niet in oorlogsgebied", vertelt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Fysiek zijn de kinderen er vrij goed aan toe, maar mentaal hebben ze heel wat klappen gekregen"

Pas vlak voor hun vertrek hebben hulpverleners en diplomaten de kinderen op de hoogte gebracht dat ze naar ons land zouden afreizen. In het kamp zelf werden ze onderzocht door artsen en psychologen. "We hebben met hen kunnen praten. We kunnen zeggen dat de kinderen er fysiek vrij goed aan toe waren, maar uiteraard zie je dat de kinderen mentaal heel wat klappen gekregen hebben. Vier van deze kinderen hebben hun beide ouders verloren in de oorlog, soms hebben ze gezien dat hun mama of papa doodgeschoten werd. Dat is hard voor kinderen om te verwerken."

In België zullen ze dan ook een goede begeleiding en omkadering nodig hebben. "Zodat ze dit een plekje kunnen geven, de oorlog achter zich kunnen laten. Ze hebben bombardementen en schietpartijen meegemaakt, zijn moeten vluchten. Kinderen zijn heel veerkrachtig, maar uiteraard is dat heel hard om te dragen, zeker als je al jaren weg bent van je vertrouwelijke omgeving in België. Deze kinderen zijn allemaal geboren in België en keren nu terug naar België, maar ze hebben wel een aantal jaren in een zeer penibele oorlogssituatie geleefd."

Deze kinderen zijn allemaal geboren in België en keren nu terug naar België, maar ze hebben wel een aantal jaren in een zeer penibele oorlogssituatie geleefd

Heidi De Pauw

In ons land is er voor elk kind een plan op maat gemaakt. "Er wordt bekeken in welke mate ze getraumatiseerd zijn, welke hulp ze nodig hebben en dat wordt afgestemd op persoonlijke behoeften."

"Een eerste stap, maar ijveren ook voor repatriëring jongetje van 1,5 jaar dat heel ziek is"

Meer dan anderhalf jaar heeft Child Focus geijverd voor de terugkeer van de Belgische kinderen. "We zijn ervan overtuigd dat kinderen die gelokaliseerd zijn in de kampen van de Koerden moeten terugkeren naar hun veilige thuisland en hun kindertijd beleven zoals elk ander kind." "Het is de verantwoordelijkheid van ons land om te zorgen voor de Belgische kinderen. Ze hebben heel wat meegemaakt, hebben recht op een gewoon leven. Uiteraard moeten we niet naïef zijn, oudere kinderen die bepaalde dingen hebben meegemaakt, ideeën hebben, dat moeten we bekijken. Maar de overheid investeert miljoenen euro’s in deradicalisering en preventie van radicalisering. Het zou absurd zijn als ze niet in hun eigen systeem geloven."

Het is de verantwoordelijkheid van ons land om te zorgen voor de Belgische kinderen

Heidi De Pauw

De Pauw noemt de terugkeer van deze zes kinderen dan ook "een eerste stap". "Maar uiteraard zijn er andere kinderen. We weten van een jongetje van anderhalf dat heel ziek is. Wij ijveren ook daar voor een snelle repatriëring voor het te laat is."

We weten van een jongetje van anderhalf dat heel ziek is. We ijveren ook daar voor een snelle repatriëring voor het te laat is

Heidi De Pauw

Herbeluister hier het interview met Heidi De Pauw:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen