Videospeler inladen...

Vluchtmisdrijf Schaarbeek:  "Het is niet de taak van de onderzoeksrechter om iemand te straffen"

De man die in Schaarbeek een 14-jarige meisje aanreed en daarna vluchtmisdrijf pleegde is door de onderzoeksrechter onder voorwaarden vrijgelaten. Het onbegrip voor deze maatregel is groot, maar het is niet onze taak om iemand te straffen, zegt Philippe Van Linthout, de voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters. 

"Ik begrijp heel goed het buikgevoel van de mensen, maar wat de onderzoeksrechter moet doen, is de wet toepassen", zegt Van Linthout, "en die wet zegt dat wij niet mogen straffen. De onderzoeksrechter is de mens die een beslissing moet nemen naar de openbare veiligheid en er eigenlijk vanuit moet gaan dat iemand onschuldig is tot zijn schuld later is vastgesteld door de politierechter."

"In afwachting daarvan moeten wij eigenlijk proberen om de mensen uit de gevangenis te houden. Alleen maar als het niet anders kan, mogen wij mensen in de gevangenis steken", zegt Van Linthout.

Alleen als het niet anders kan, mogen wij mensen in de gevangenis steken

"Het is zo dat je iemand maar vrij mag laten onder voorwaarden, als je hem ook in de gevangenis mag steken. Er worden een aantal stringente voorwaarden opgelegd, wat betekent dat de verdachte al met een voet in de gevangenis zit. De collega zal geoordeeld hebben dat dat ander voetje door heel strenge voorwaarden uit de gevangenis gehouden kan worden, in afwachting van een proces", stelt Van Linthout. "Maar de mensen moeten beseffen dat het minst dat iemand dan doet om zijn voorwaarden te schenden, dat dat waarschijnlijk een regelrecht ticket naar de gevangenis is."

"De onderzoeksrechters liggen soms onder vuur omdat zij te veel mensen in de gevangenis steken, dus het is altijd wel een beetje een dubbele situatie. Houden we iedereen aan, dan roept men dat we onschuldige mensen, die nog niet veroordeeld zijn, aanhouden. Een derde van de gevangenispopulatie zijn mensen in voorlopige hechtenis. Langs de andere kant is het een hele moeilijke oefening om oplossingen te vinden waarbij je iemand niet in de gevangenis steekt, maar waarbij je de maatschappij beschermt tegen een mogelijk ander strafbaar feit", stelt Van Linthout.

"Een rijverbod in afwachting van een proces is een veiligheidsmaatregel waar tegenover staat dat als u die niet respecteert u naar de gevangenis gestuurd kan worden. We merken dat dat voor heel veel mensen een zwaard van Damocles is dat boven hun hoofd hangt en dat dat het gedrag dikwijls aanpast."

Meest gelezen