Belga Images

Hoe prinses Elisabeth sinds haar geboorte is klaargestoomd voor de troon: 7 kantelmomenten

Veel officiële opdrachten willen koning Filip en koningin Mathilde niet voor hun kinderen. Wel een normale kindertijd buiten de schijnwerpers. Even poseren op de nationale feestdag en met Kerstmis, en één keer per jaar trotseren ze als gezin de lens op een privémoment. Ook kroonprinses Elisabeth gunnen ze een jeugd in de luwte, anders dan wat haar vader zelf heeft meegemaakt als kroonprins, al komt ze meer op het voorplan dan haar jongere broers en zus. In oktober wordt ze 18. Nu al treedt ze opvallend meer in de openbaarheid dan vroeger. Met welke officiële activiteiten is ze sinds haar geboorte klaargestoomd voor de troon? Een overzicht.

Mee naar het Te Deum op 4 jaar

Videospeler inladen...

21 juli 2006
Vier jaar is ze als Elisabeth voor het eerst meegaat naar het Te Deum op de Nationale Feestdag, in de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal. Albert is dan koning, en ook koningin Fabiola is er nog bij. Het Te Deum duurt maar een halfuurtje, maar voor de kleine Elisabeth is een halfuur stilzitten toch een beetje een beproeving.

Buiten wacht nog een beproeving. Prinses Elisabeth mag meedoen aan haar eerste zogenoemde "volksbad", waarbij de leden van de koninklijke familie een praatje maken met het publiek.

Video voor de Zuidpoolbasis op 7 jaar

Videospeler inladen...

15 februari 2009
Als Elisabeth zeven jaar is, krijgt België opnieuw een eigen wetenschappelijke basis op de Zuidpool: de prinses Elisabeth-basis, genoemd naar de oudste dochter van kroonprins Filip, ooit onze koningin. Filip en Elisabeth nemen een videoboodschap op en sturen die op DVD naar de wetenschappers op Antarctica.

“Iedereen in ons land is bijzonder enthousiast over dit project,” zegt kroonprins Filip. “Het is een prachtig voorbeeld van visie, van durf en van volharding. 15 februari 2009 zal voor altijd een belangrijke datum blijven in de rijke geschiedenis van België op het gebied van de verkenning van de poolstreken.” Ook de kleine prinses Elisabeth volgt met veel interesse de gebeurtenissen op de Zuidpool.  En ook zij heeft een woord van aanmoediging voor de wetenschappers: “Ik wens u veel succes, je vous souhaite bonne chance.”

Ik wens u veel succes, je vous souhaite bonne chance

Prinses Elisabeth

Opening kinderziekenhuis op 9 jaar

Videospeler inladen...

7 september 2011
Elisabeth is negen jaar als het Universitair Ziekenhuis Gent een nieuwe kinderafdeling naar haar vernoemt. De jonge prinses opent de afdeling officieel. Ze schuift de Belgische driekleur weg van het naambordje, krijgt er een rondleiding, en spreekt met een paar jonge patiënten. En geen opening zonder officiële toespraken, daar ontsnapt ook prinses Elisabeth niet aan.

Bijgestaan door haar ouders, leest ze haar tekst van een spiekbriefje, voortdurend lachend: “Ik ben heel blij dat ik vandaag mijn naam aan dit nieuwe kinderziekenhuis kan geven. Samen met u hoop ik dat vele kinderen hier hulp zullen vinden. Ik weet dat zij op uw dagelijkse inzet kunnen rekenen. Het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth krijgt vanaf nu een speciale plaats in mijn hart.”

Tijdens de speech kijkt papa Filip wat streng en achterdochtig naar de media. Mama Mathilde kijkt trots en lachend naar haar dochtertje. En nadien krijgt Elisabeth van beiden en van iedereen daar aanwezig applaus.

Het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth krijgt vanaf nu een speciale plaats in mijn hart

Prinses Elisabeth

Zelfgeschreven speech bij Lichtfront op 12 jaar

Videospeler inladen...

17 oktober 2014
Op haar twaalfde herdenkt ons land de Eerste Wereldoorlog, een eeuw na de start ervan. Bij een van de grote herdenkingsprojecten in de Westhoek, het Lichtfront, neemt Elisabeth het woord en spreekt de menigte toe. Ze is intussen kroonprinses, nadat vader Filip een jaar eerder koning werd.

Lichtfront beroert vele harten: de hele frontlinie van de Eerste Wereldoorlog, van Nieuwpoort tot in Ploegsteert, wordt opnieuw in vuur en vlam gezet. Symbolisch, met 8.400 fakkeldragers die verspreid staan over de frontlinie, een traject van 84 kilometer lang.

Er worden ook negen grote vuurkunstwerken aangestoken waar politici, nabestaanden van gesneuvelden en mediafiguren stilstaan bij de gruwel van de oorlog van toen, en van de oorlogen van nu. De laatste halte van het Lichtfront is Ploegsteert, aan het oorlogsmonument voor de vermiste Britse soldaten. Koning Filip en koningin Mathilde wonen de slotceremonie bij, samen met Elisabeth.

Elisabeth spreekt in de drie landstalen
In de drie landstalen spreekt de kroonprinses een boodschap van vrede uit, een tekst die ze zelf geschreven heeft. Zij krijgt het laatste woord tijdens deze herdenking. Het wordt even muisstil in Ploegsteert: “Honderd jaar geleden begon de Groote Oorlog. Duizenden soldaten verlaten hun families voor het front. Geweld, angst en honger zijn hun dagelijks lot.”

“Mannen, vrouwen en kinderen moeten op de vlucht slaan. Hun huis, hun school, hun dorp worden vernield. Wij zullen al die slachtoffers die in ons land gevallen zijn, nooit vergeten. Nous n’oublierons jamais toutes ces vies tombées dans notre pays.”

“Aujourd’hui encore, la guerre brise des vies. Des pères, des mères, des enfants souffrent, ou sont séparés. Mais dans leur malheur ils nous donnent aussi une leçon de courage et de dignité. Leur regard volontaire nous invite à nous engager pour un monde meilleur de justice et de paix.”

“À nous les jeunes de le lever haut notre flambeau et de former comme aujourd’hui un front de lumière. Es ist an uns, Jugendlichen, unsere Fackel hoch zu halten und so wie heute eine Lichterfront zu bilden. Het komt ons jongeren toe om onze fakkel hoog te houden, en om zoals vandaag een lichtfront te vormen.”

Het komt ons jongeren toe om onze fakkel hoog te houden, en om zoals vandaag een lichtfront te vormen

Prinses Elisabeth

Doopt schip Pollux op 13 jaar

Videospeler inladen...

6 mei 2015
Als Elisabeth dertien is, doopt ze haar eerste schip. Elk nieuw schip van de marine wordt gedoopt door een vrouwelijk lid van de koninklijke familie, en Elisabeth treedt zo in de voetsporen van haar moeder, koningin Mathilde. Bijzonder is dat het haar allereerste eigen officiële activiteit is, al wordt ze weliswaar nog geflankeerd door haar ouders. 

Elisabeth doopt Pollux, het tweede patrouilleschip van de marine, net zoals een jaar eerder mama Mathilde het broederschip Castor doopte. Genoemd naar de sterren Castor en Pollux, die zeemannen de weg wijzen. Een doop door een prinses brengt de zeemannen geluk en succes.

Tweede poging met hamer
Wat aarzelend spreekt ze in de microfoon: “Ik doop u Pollux en wens u een behouden vaart.” Dan wordt de fles losgelaten, om ze te laten breken op de romp. Alleen blijkt ze te stevig, en moet een van de mariniers uiteindelijk een hamer bovenhalen om een handje te helpen. Want breken moet ze, opdat het schip veilig kan varen op alle zeeën.

Elisabeth krijgt nog een rondleiding op het schip en geeft de commandant een foto van zichzelf met een handgeschreven gelukwens: “Fair winds and following seas.” En dan volgt een solo fotoshoot met de bemanning.

Ik doop u Pollux en wens u een behouden vaart

Prinses Elisabeth

Blust een brandje op 17 jaar

Videospeler inladen...

26 april 2019
Een complete verrassing is Elisabeths bezoek aan de brandweer van Brussel, als ze zeventien is. Ze vergezelt er haar vader, koning Filip, op officieel bezoek. Hij uitgedost in maatpak, zij in jeans en witte sneakers. 

Kroonprinses Elisabeth kon erbij zijn omdat het in het Atlantic World College in Wales, waar ze schoolloopt, paasvakantie is. Speciale aandacht gaat naar de opleiding tot brandweerman. Beiden nemen uitgebreid de tijd om met de brandweerlui te praten.

Ook prinses Elisabeth is geïnteresseerd en stelt veel vragen:  “Zijn er ook veel vrouwen die brandweerman zijn”, wil ze weten. Ook polst ze hoe de hulpverleners de verwoestende brand van de Notre-Dame in Parijs een week eerder hebben beleefd. En dan steekt ze zelf de handen uit de mouwen onder het goedkeurende oog van een zichtbaar fiere Filip: ze leert een brandweerslang onder druk richten om een brandje te blussen en legt een knelverband aan bij een gewonde man.

Zijn er ook veel vrouwen die brandweerman zijn?

Prinses Elisabeth

Begrafenis Jan van Luxemburg op 17 jaar

Videospeler inladen...

4 mei 2019
Kort na haar bezoek aan de brandweer gaat Elisabeth mee naar Luxemburg, voor de uitvaartplechtigheid van haar grootoom groothertog Jan van Luxemburg. Het is haar eerste officiële buitenlandse verplichting. Drie generaties uit het Belgisch koningshuis zijn gekomen om afscheid te nemen van hun oom, schoonbroer, grootoom.

Met name, koning Filip en koningin Mathilde, koning Albert en koningin Paola en hun andere kinderen, en prinses Elisabeth als enige van haar generatie. Het is duidelijk dat met haar achttiende verjaardag in zicht ze meer en meer op het koninklijke voorplan treedt.

Meest gelezen