Koning Filip over zijn schooltijd: "Ik heb veel problemen gehad, het was niet gemakkelijk"

"In mijn jeugd kende ik veel problemen op school, het was niet gemakkelijk voor mij": in die duidelijke bewoordingen heeft koning Filip gepraat over zijn moeilijke schooltijd. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Hij deed dat eerder deze week bij een bezoek aan "Out of the box", een Brussels initiatief voor vroege schoolverlaters. Het is niet de eerste keer dat onze koning tijdens officiële bezoeken iets laat vallen over zijn jeugd, maar het is wel uitzonderlijk dat hij zo klaar en duidelijk zijn eigen leerproblemen benoemt.

"In mijn jeugd kende ik veel problemen op school. Ik voelde me slecht behandeld. Het was niet gemakkelijk voor mij": op die manier vertelde onze koning over zijn leerproblemen op school. Koning Filip deed die uitspraken tijdens een bezoek aan "Out of the box". Bij deze Brusselse organisatie worden tieners die de schoolbanken verlaten zonder diploma tijdelijk opgevangen, voor ze hun schoolcarrière voortzetten of hun diploma behalen via de middenjury.

Onze koning zei ook dat hij het tempo op school moeilijk kon bijhouden. En hij uitte daarbij ook de kritische noot dat ons onderwijssysteem niet is afgestemd op kinderen die niet meteen met alles mee zijn. “Er zijn verschillende vormen van intelligentie, en het schoolsysteem lijkt gemaakt voor uitsluitend één type. Maar sommige kinderen zijn pas op latere leeftijd klaar voor die aanpak. Ik denk dat dat mijn probleem was", aldus onze vorst.

Interesse voor onderwijs

Het is niet de eerste keer dat onze koning een boekje opendoet over zijn jeugd en tijd op de schoolbanken, maar het is wel uniek dat hij er geen doekjes om windt dat hij het moeilijk heeft gehad. Twee jaar geleden was onze koning te gast bij radiozender MNM, waar hij Marathonradio (de speciale uitzending om blokkende studenten een hart onder de riem te steken, red.) op gang trapte. Daar deelde hij onder meer de studietip om "voldoende te ontspannen en bewegen". Over zijn eigen studententijd zei hij toen dat hij het niet altijd makkelijk had, maar dat je nooit mag opgeven.

Ook de studies van zijn kinderen volgt Koning Filip van nabij op. Bij Marathonradio vertelde hij dat hij zijn kroost een handje helpt, door hun leerstof op te vragen. Filips jongste zoon, prins Emmanuel, gaat al sinds 2012 naar de Eurekaschool in Kessel-Lo, die zich toelegt op kinderen met leerstoornissen. Bedoeling is om de leerlingen na een intensief begeleidingsprogramma opnieuw te laten doorstromen naar het reguliere onderwijs. De oudste dochter van ons koningspaar, kroonprinses Elisabeth, studeert momenteel aan het Atlantic College in Wales. Daar werkt ze de laatste twee jaar middelbaar in alle rust en privacy af. 

Op professioneel vlak interesseert onze koning zich ook heel erg voor de werking van ons onderwijs. Hij bezoekt geregeld allerlei schoolinitiatieven, in binnen- en buitenland. Onze vorst heeft zich in het verleden al een fan getoond van het systeem van "duaal leren", een combinatie van leren op school en ervaring opdoen op de werkvloer. Zo nam hij de verschillende ministers van Onderwijs in ons land ook mee op prospectie naar Zwitserland, waar twee op de drie jongeren les volgen in het systeem van duaal leren. 

Meest gelezen