Politierechter na vluchtmisdrijf in Schaarbeek: "Wat doe je met mensen zonder normbesef die geen voorwaarden naleven?"

Hoe kan het dat een bestuurder die al eens veroordeeld werd voor een ongeval met vluchtmisdrijf én een rijverbod heeft toch opnieuw achter het stuur kruipt? Dat is de vraag die veel mensen zich stellen na het zware ongeval in Schaarbeek. "Het is soms een illusie te denken dat één vonnis een gebrek aan normbesef kan goedmaken", zegt politierechter in Vilvoorde Luc Brewaeys.  

Even recapituleren: de verdachte van het ongeval in Schaarbeek waar een 14-jarig meisje zwaargewond raakte, was al eens veroordeeld voor een ongeval met vluchtmisdrijf en had een rijverbod. En toch zou hij gisterenochtend opnieuw achter het stuur (van een huurwagen) gekropen zijn. De onderzoeksrechter liet hem intussen vrij onder voorwaarden, zo mag hij niet meer rijden (maar dat mocht hij sowieso al niet).

Maar hoe hou je zo iemand van de straat? "Het is waar dat niets garandeert dat hij dat morgen niet opnieuw doet", vertelt politierechter Luc Brewaeys in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De politierechter beschikt over een ruime waaier aan sancties die hij kan uitspreken. Een doeltreffende sanctie bij verkeersmisdrijven is uiteraard het rijverbod. Hoe gaat dat? De persoon wordt in kennis gesteld van het vonnis en moet dan binnen de vier dagen zijn rijbewijs neerleggen op de griffie. Maar in veel gevallen gebeurt dat niet. En dat is een droevige zaak, want meer en meer mensen blijven rondrijden ondanks een rijverbod."

Het is een droevige zaak. Meer en meer mensen blijven rondrijden ondanks een rijverbod

Luc Brewaeys - politierechter

Nochtans zijn de straffen daarop niet min. "Rondrijden tijdens een periode van verval is een van de zwaarste verkeersmisdrijven, met boetes, gevangenisstraffen en een rijverbod." In dit geval - een vluchtmisdrijf met herhaling, waar een gewonde is en waarbij de bestuurder zonder rijbewijs rondrijdt - staat er een gevangenisstraf van 1 maand tot 8 jaar op. "Maar soms is het een illusie te denken dat één enkel vonnis het gebrek aan normbesef kan goedmaken. Dat zijn zeer zware straffen, die toch geen afschrikkend karakter hebben."

Hoe kan justitie met die hardleerse bestuurders omgaan?

Hoe kan justitie daarmee omgaan? "Dat is een moeilijke vraag. We zien mensen terugkomen die al meerdere keren gestraft zijn. Normaal heeft een straf een ontradend karakter, maar we zien dat veel mensen ondanks vroegere straffen dezelfde feiten toch opnieuw plegen."

Normaal heeft een straf een ontradend karakter, maar we zien dat veel mensen ondanks vroegere straffen dezelfde feiten toch opnieuw plegen

Luc Brewaeys - politierechter

"Vaak zien we ook bij dergelijke feiten dat de betrokkene al een lange waslijst van veroordelingen heeft. Een rechter haalt niet onmiddellijk de zware hamer boven, dan wordt er een cursus opgelegd of bepaalde voorwaarden. Maar wat moet je doen met mensen die geen enkel normbesef hebben en geen enkele voorwaarde naleven?"

Een gevangenisstraf is dan het laatste middel. "Maar zelfs dat schrikt sommigen niet af. Dat is erg voor de slachtoffers en de verkeersveiligheid. En dan sta je daar met een zeer frustrerend gevoel."

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Bekijk hieronder de analyse van Sofie Demeyer gevolgd door het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen