Sociale robot in UZ Brussel helpt kinderen met diabetes

Het UZ Brussel heeft een nieuwe sociale zorgrobot voorgesteld. De robot gaat patiënten met chronische ziektes zoals diabetes informeren en begeleiden. De robot zorgt voor een persoonlijke aanpak en kan reageren op emoties van kinderen.

In eerste instantie moeten de sociale robots vooral kinderen met diabetes helpen. Want kinderen met diabetes hebben het vaak moeilijk om de berg aan informatie die ze krijgen te begrijpen. Ze moeten daar goed in worden begeleid, bijvoorbeeld bij het uitwerken van hun nieuwe eetgewoonten.

Kinderarts Inge Gies: "Wij hebben twee robots ter beschikking voor onze patiënten die op consultatie komen of hier verblijven. Tot nu toe hadden robots vooral een onthaalfunctie in een ziekenhuis. De robots gaan de patiënten niet alleen helpen, ze kunnen ook bijvoorbeeld glucosewaarden detecteren en registreren. De robots kunnen beeldmateriaal gebruiken om alles uit te leggen bijvoorbeeld de robot kan tonen hoe je met het toedienen van insuline moet omgaan. De kinderen vinden het fantastisch, ze zijn absoluut niet bang."  

Kinderen enthousiast 

Amaya is zo een jonge patiënt met suikerziekte. Amaya is 9 jaar oud en heeft diabetes type 1. "Ik vind het echt een hele leuke robot. Hij geeft me informatie over suikerziekte. Ik leer wat ik moet doen als er problemen zijn met mijn suikerspiegel. Hij helpt me echt." 

Persoonlijke aanpak 

Aan dit project werkten heel wat partners mee naast het UZ Brussel: Cronos, QBMT, Medtronic Belgium, Imec, UGent en de VUB. "Wij hebben heel het proces begeleid en bekeken of het resultaat bevredigend is. We vonden dit een heel indrukwekkend project. De samenwerking tussen bedrijven is hier heel belangrijk. De robot bestond al voor het project in rusthuizen, maar het feit dat de robots nu ook kunnen communiceren op maat van kinderen en werken met verschillende software en apparaten, dat is nieuw. De robot kan bijvoorbeeld zijn gedrag aanpassen als het kind enthousiast of net bang is", vertelt Eric Van der Hulst van Imec Leuven. 

"De robot zorgt dus voor een persoonlijke aanpak op maat. Dat past in de evolutie naar gepersonaliseerde geneeskunde. Een kind zal daardoor sneller op een normaal stabiel niveau komen." 

Meest gelezen