Videospeler inladen...

Trappist van Westvleteren kopen? Gedaan met bellen, vanaf nu online reserveren

De paters van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren hebben een nieuw systeem om hun wereldbekende trappistenbier te verkopen. Voortaan hoef je niet meer te bellen, maar kun je via het internet trappist bestellen. Zo moet iedereen kans hebben om het bier te kopen en is er minder risico op misbruik. Vorig jaar nog zette een Nederlandse supermarktketen meer dan 7.000 flesjes te koop tegen bijna 10 euro per stuk. Daar wisten de paters niets van. Dat was de aanleiding om nu met een nieuw verkoopsysteem te komen.

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren gaan de verkoop van hun trappistenbieren anders organiseren. Ze schaffen het reservatiesysteem via de telefoon af en vervangen het door een webwinkel op www.trappistwestvleteren.be.

De liefhebbers van Westvleteren kunnen vrij kiezen tussen de drie soorten van Trappist Westvleteren, met een maximum van twee kratten per aankoop. De monniken hebben in de webwinkel een "slimme" wachtkamer laten inbouwen. Hierdoor zullen klanten die nog nooit of lang geleden een bestelling hebben geplaatst, voorrang krijgen op mensen die recent nog hebben besteld.  

Kans op trappist voor iedereen

Het nieuwe systeem moet een pak frustraties wegnemen. Bijna 15 jaar lang moest je eerst telefoneren naar een vaste lijn om een bak te reserveren. Maar dat kon alleen overdag en je raakte niet altijd binnen. Niet echt klantvriendelijk en dus moet het nu sneller en makkelijker, zodat iedereen meer kans heeft op een trappist. "Je moest geluk hebben om binnen te raken, nu schakelen we die geluksfactor uit", vertelde Jos Vermeulen op Radio 2 West-Vlaanderen. Vermeulen heeft het nieuwe systeem bedacht.

Misbruik tegengaan

Het nieuwe systeem moet ook misbruiken tegengaan. Vorig jaar nog zette een Nederlandse supermarktketen meer dan 7.000 flesjes te koop aan bijna 10 euro het stuk. Daar wisten de paters niets van. Ze vermoedden dat de supermarktketen allemaal mensen naar de abdij had gestuurd om bakken trappist te kopen, om die dan "op te sparen" en tijdens een actie aan woekerprijzen te verkopen. De paters waren er niet over te spreken en hebben de supermarktketen gecontacteerd met de vraag dat nooit meer te doen. Dat was de aanleiding om hun verkoopsysteem te herzien. De paters zullen kopers met slechte bedoelingen, nu snel kunnen vinden. Want elke trappist heeft een code en doordat iedereen zich nu online moet registreren, zullen de paters automatisch weten wie welke trappist heeft gekocht.

Alleen voor particulieren

De onlineverkoop is alleen op particulieren gericht. “Met het nieuwe verkoopsysteem willen we tegemoet komen aan de noden van liefhebbers van Trappist Westvleteren. Wij geven graag zo veel mogelijk mensen de kans om ons bier aan de correcte prijs aan te kopen", zegt broeder Manu Van Hecke, abt van de Sint-Sixtusabdij. "De bierverkoop van de abdij blijft uitsluitend gericht op particuliere klanten. De webwinkel is dus alleen voor consumenten toegankelijk, niet voor professionele kopers. Wie zich niet aan de verkoopregels houdt en misbruik maakt van het systeem, zal de toegang tot de webwinkel ontzegd worden.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen