Exotische "horrorteek" overwintert voor het eerst in Duitsland, "steeds vaker exotische insecten bij ons"

In Duitsland zijn zes hyalomma-teken gevonden. Dat is een tekensoort die van oorsprong uit Afrika en Azië komt en die drie keer groter is dan de teken bij ons. Hyalomma-teken kunnen ook drager zijn van een virus dat dodelijk is voor de mens. Dat de teken zo vroeg op het jaar gevonden zijn, wijst erop dat ze wellicht voor het eerst overwinterd hebben in Duitsland.

Vijf van de zes Hyalomma-teken werden gevonden in een paardenboerderij in de Duitse stad Geldern, vlakbij de Nederlandse grens. Ook het Belgische Maaseik ligt amper 80 kilometer verderop.

De Hyalomma-teek komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië, maar reist af en toe via trekvogels ook mee naar onze streken. De laatste jaren worden ze steeds vaker gespot in Europa. Hier aangekomen overleven ze de winter normaal gezien niet. Toch hebben onderzoekers van de Universiteit Hohenheim nu zes teken gevonden in Duitsland waarvan ze denken dat deze wel overwinterd hebben.

"Deze exemplaren zijn redelijk vroeg in het seizoen opgedoken. Als je kijkt naar hun grootte en hun ontwikkelingscyclus berekent, waren ze al in Duitsland toen er nog geen trekvogels waren", meldden de onderzoekers aan de Duitse omroep WDR.

Door de opwarming van het klimaat gaan we steeds vaker exotische teken en muggen zien

Marc Van Ranst, viroloog KU Leuven

Geen paniek, wel bezorgdheid

"Ik denk dat dat inderdaad klopt", zegt ook viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Men spreekt over de horrorteek, omdat ze drie keer groter zijn dan onze teken en omdat ze ook drager kunnen zijn van het gevaarlijke Krim-Congovirus, een virus dat hier normaal niet voorkomt. Dat virus kan leiden tot bloedingen, orgaanfalen en in 30 tot 50 procent van de gevallen zelfs tot sterfte. Er bestaat voorlopig geen vaccin voor."

Toch benadrukt professor Van Ranst dat er geen enkele reden tot paniek is: "Voorlopig zijn die hyalomma-teken in België nog nooit gevonden. Ook het Krim-Congovirus is hier nog nooit opgedoken en we weten niet of deze teken er drager van zijn. Maar teken zijn nooit goed, en we moeten ons er wel bewust van zijn dat we door de klimaatverandering steeds vaker exotische insecten gaan zien bij ons."

Herbeluister hieronder het gesprek met professor Van Ranst uit "Nieuwe Feiten"

Meest gelezen