Liefdesbrieven van Leonard Cohen aan muze Marianne brengen bijna 800.000 euro op

De veiling van meer dan 50 liefdesbrieven van de overleden singer-songwriter Leonard Cohen is afgeklokt op ongeveer 770.000 euro. Veilinghuis Christie's bood de briefwisseling tussen de Canadese artiest en zijn Noorse muze te koop aan. De brieven tussen beiden zijn de neerslag van een van de bekendste verhoudingen aller tijden.

De brieven tussen Cohen en Marianne Ihlen, met wie hij jarenlang een relatie had, dateren van de jaren 60. Marianne was zijn grote liefde en muze, al had ze op het moment van hun affaire nog een echtgenoot en een jong kind. In hun briefwisseling komt niet enkel het liefdesverhaal tussen Cohen en Marianne aan bod, maar ook Cohens professionele bezorgdheden op dat moment. Ze bieden een interessante inkijk in zijn leven en werk. 

Volgens veilinghuis Christie's hebben de brieven (een 50-tal van Cohen en 7 van Marianne, red.) een pak meer opgebracht dan werd verwacht. Eén brief uit 1960 werd voor bijna 50.000 euro geveild. De opbrengst van de veiling gaat naar de nabestaanden van Marianne Ihlen, die de verkoop georganiseerd hebben.

Behalve brieven werd er ook de bronzen bel geveild, die in het huis hing op het Griekse eiland Hydra waar Cohen en Ihlen elkaar hebben ontmoet. Die ging voor ongeveer 70.000 euro van de hand. De kopers van de verschillende items zijn niet bekend.

Zowel Cohen als Ihlen overleden in 2016 aan de gevolgen van leukemie, met amper enkele maanden verschil. Cohens nummers "So long, Marianne" en “Hey, that’s no way to say goodbye” gaan over haar. 

Beluister hier een liveversie van Cohens nummer "Marianne":

Meest gelezen