Waarom zie je zoveel slakken op straat?

Door de hevige regenbuien van de afgelopen dagen komen slakken uit hun schuilplaatsen waar ze dreigen te verdrinken. "De weersomstandigheden zijn ideaal om veel slakken te zien", vertelt expert Thierry Backeljau op Radio 2 Antwerpen.

"Het is geen toeval dat je nu veel slakken over stoepen en weggetjes ziet kruipen," vertelt Thierry Backeljau, slakkenexpert van de Universiteit Antwerpen. "We zitten nu aan het einde van de lente en het begin van de zomer. Dat zijn de slakkenperiodes bij uitstek," aldus de bioloog. "Veel jonge slakken komen nu uit hun eitjes en beginnen rond te kruipen. Ook het weer van de afgelopen dagen speelt een rol. We hebben een warme periode achter de rug en nu is het hevig beginnen regenen. Dat is hun geliefkoosde weertje want een slak heeft water nodig."

Waarom op de stoep?

Waarom kiezen de slakken dan voor het voetpad of een weg? Een plek waar mensen slakken plattrappen en vogels ze gemakkelijk kunnen opeten. "Ideaal is dat natuurlijk niet. Al zijn de intellectuele vermogens van slakken niet van die aard dat ze die risico's goed kunnen inschatten", zegt Backeljau. "Slakken hebben regen nodig maar als het te nat wordt, moeten ze vluchten voor verdrinkingsgevaar. De stoep is dan een ideaal compromis." 

Hoe hou je ze uit je tuin?

De meeste mensen zien slakken liever gaan dan komen. "Er is geen enkele truc om slakken met honderd procent zekerheid uit je tuin te weren." zegt Backeljau. "Tenminste als je geen dodelijke chemische middelen inzet. De beste manier blijft om de slakken met de hand te verzamelen en op een andere plek los te laten." De slakkenexpert van de UA heeft nog een laatste tip. "Bekijk de slakjes eens van dichtbij. Dan ontdek je hoe gracieus die diertjes zijn. Zolang ze niet te veel groenten uit je moestuin opeten, valt het best wel mee."

Meest gelezen