AFP or licensors

Waarom duizenden Zwitserse vrouwen vandaag gestopt zijn met werken om 15.24 uur

In Zwitserland gaan duizenden vrouwen de straat op om actie te voeren tegen seksisme en voor gelijke rechten en lonen. Veel vrouwen hebben om 15.24 uur het werk neergelegd, want op dat symbolische tijdstip hebben mannen al evenveel verdiend als vrouwen aan het einde van een complete werkdag. 

14 juni is een historische dag in Zwitserland, want op die dag, in 1981, werd de gelijkheid van mannen en vrouwen ingeschreven in de grondwet. In theorie moeten mannen en vrouwen sinds dat moment gelijk worden behandeld, op alle domeinen. 

In de praktijk blijkt er tot vandaag nog wel wat werk aan de winkel. Omdat er nauwelijks concrete maatregelen werden genomen om in de eerste plaats de loonkloof te dichten, kwamen vrouwen tien jaar na de invoering van het grondwetsartikel een eerste keer massaal op straat. Liefst een op zeven vrouwen betoogde mee, tijdens de manifestatie van 14 juni 1991.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Vandaag, bijna dertig jaar later, wordt opnieuw actie gevoerd. Vrouwen verdienen nog altijd 20 procent minder dan mannen. Zelfs als ze volledig dezelfde opleiding en anciënniteit genieten, zien vrouwen aan het einde van de maand nog altijd 8 procent minder op hun loonbriefje staan dan mannelijke collega's die hetzelfde werk doen. "Loongelijkheid is dus niet gerealiseerd. Een goede reden om te staken", vindt Ruth Dreifuss, die in de jaren 90 de eerste vrouwelijke president van Zwitserland was.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

De voorbije nacht al kwamen vrouwen samen aan de kathedraal van Lausanne, die voor de gelegenheid werd verlicht. Ze rinkelden met bellen en begaven zich naar de verschillende bruggen van de stad, die ze bezetten door er een picknick-ontbijt te houden. Ook in andere steden zijn er acties en manifestaties. In Bern legden de parlementsleden gedurende 15 minuten symbolisch hun zitting stil.  

Gelijk loon is een van de belangrijkste eisen van de actievoerders. Om 15.24 uur legden ze het werk neer, omdat ze vanaf dat symbolische moment niet meer betaald worden, in vergelijking met hun mannelijke collega's. Dan begint in verschillende steden een optocht. De manifestanten vragen ook onder meer aandacht voor ongewenst seksueel gedrag en geweld tegen vrouwen.

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen