Bilzen trekt opnieuw naar de stembus. Hoe is het zover kunnen komen? En wat staat er op het spel?

In Bilzen moeten ze vandaag voor de derde keer in 8 maanden tijd naar de stembus. De inwoners kiezen er een nieuwe gemeenteraad, nadat de uitslagen van 14 oktober vorig jaar ongeldig waren verklaard. Lokale verkiezingen in een Limburgse gemeente dus, al hebben die na de regionale en federale verkiezingen van 26 mei ook een nationaal kleurtje.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar werd Trots op Bilzen - de lokale CD&V-lijst van voormalig burgemeester Johan Sauwens - de grootste partij. Sauwens haalde ook met grote voorsprong de meeste voorkeurstemmen en hoopte na zes jaar oppositie opnieuw burgemeester te worden. Maar dat bleek ijdele hoop.

Beter Bilzen - de plaatselijke Open VLD - sloot een akkoord met de N-VA en de SP.A-lijst Bilzen Bruist. Al gaf dat wel een zeer nipte meerderheid: 16 van de 31 zetels. De burgemeesterssjerp ging naar de liberale lijsttrekker Bruno Steegen, hij nam die over van Frieda Brepoels wier partij N-VA zwaar had verloren. 

Maar volgens CD&V'er Johan Sauwens en Groen waren er onregelmatigheden bij het uitbrengen van de stemmen en bij het tellen. Zo werden in een aantal bureaus minder stembiljetten geteld dan er in de stembussen zaten. En die onregelmatigheden hadden een potentiële invloed op de zetelverdeling.

Sauwens en Groen dienden elk een klacht in. Bij de Raad voor de Verkiezingsbetwistingen vingen ze aanvankelijk bot, maar Sauwens ging in beroep bij de Raad van State en die gaf hem uiteindelijk wel gelijk. En dus moeten de gemeenteraadsverkiezingen in Bilzen worden overgedaan.

"Lokale" verkiezingen

De stembureaus in Bilzen gaan om 8 uur open en sluiten de deuren om 13 uur. Rond 16 uur worden de eerste officiële resultaten verwacht. Vraag is of Johan Sauwens van Trots op Bilzen zijn sterke resultaat van 14 oktober 2018 zal kunnen herhalen. Zal hij de coalitie kunnen breken? En zo ja, welke coalitie komt er dan? Of zullen de Bilzenaars Sauwens afstraffen omdat ze door zijn klacht nu opnieuw moeten gaan stemmen?

Nou ja, het zijn "maar" lokale verkiezingen in Bilzen. Klopt. Maar tussen 14 oktober 2018 en 16 juni 2019 lag natuurlijk 26 mei, de dag van de regionale en federale verkiezingen. Zal de goede nationale score van Vlaams Belang ook de afdeling in Bilzen de wind in de zeilen geven? De N-VA wil dan weer opnieuw met een overwinning kunnen aanknopen en hoopt de burgemeester te kunnen leveren.

Feit is dat enkele nationale kopstukken, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn collega van Vlaams Belang Tom Van Grieken, de afgelopen weken afzakten naar Bilzen om campagne te voeren. En dat ondanks de formatie op Vlaams en federaal vlak. Bilzen ligt dan toch niet zo ver van Brussel. 

Video onder: verschillende (nationale) partijkopstukken gingen afgelopen week campagne voeren in Bilzen

Videospeler inladen...

De resultaten van 14 oktober 2018:

Bekijk hieronder de analyse van Pieterjan De Smedt uit "Terzake" van 12 juni:

Videospeler inladen...

Meest gelezen