AFP or licensors

Braziliaans hooggerechtshof maakt homofobie strafbaar, tot ongenoegen van president Bolsonaro

Discriminatie van en geweld tegen holebi's en transgenders is voortaan strafbaar in Brazilië. Dat heeft het hooggerechtshof beslist. De beslissing moet geldig blijven tot het parlement een wet stemt tegen homofobie. Volgens de uiterst rechtse president Jair Bolsonaro, zelf notoir homofoob, is het hof zijn boekje te buiten gegaan. 

Het hooggerechtshof in Brazilië heeft met acht tegen drie stemmen beslist dat homofobie voortaan op dezelfde manier moet worden bestraft als racisme. Op racistische misdrijven staan straffen tot maximaal enkele jaren cel. 

Het hof stelt discriminatie van en geweld tegen holebi's en transgenders strafbaar zolang het parlement geen wet heeft gestemd die homofobie aanpakt. En dat heeft het parlement vooralsnog niet gedaan. Al jarenlang wordt geprobeerd om een dergelijke wet door het parlement te krijgen, maar de pogingen krijgen erg veel tegenkanting van religieuze groepen. Vooral van de uiterst conservatieve evangelische beweging, die erg invloedrijk is in Brazilië.

Bolsonaro: "Hof is boekje te buiten gegaan"

De uiterst rechtse president Jair Bolsonaro, zelf verkozen dankzij de steun van de evangelische beweging, uitte zijn onvrede over de beslissing van het hooggerechtshof.

Hij vindt dat het hof zijn boekje te buiten is gegaan, omdat het zich op het terrein van de wetgevende macht heeft begeven. Volgens Bolsonaro komt het toe aan het parlement, niet aan het hooggerechtshof, om te bepalen of homofobie strafbaar moet worden gesteld. Ook de drie rechters van het hof die tégen hadden gestemd, volgen die argumentatie.

De uiterst rechtse president sprak zijn wil uit om een evangelische rechter te benoemen in het hooggerechtshof, omdat "het evenwicht binnen het hof zoek is". Een evangelische rechter zou volgens Bolsonaro "om uitstel hebben gevraagd om de kwestie nader te onderzoeken."

Homofoob geweld

Bolsonaro meent ook nog dat de beslissing van het hof juist nadelig kan uitvallen voor holebi's en transgenders. "Want werkgevers zullen twee keer nadenken voor ze hen in dienst nemen, uit vrees om ooit te worden beschuldigd van homofobie."

Bolsonaro staat zelf bekend om zijn homofobe uitspraken. Hij zegt "homofoob te zijn en daar trots op te zijn". Hij zei ook al dat hij "een dode zoon zou verkiezen boven een homoseksuele zoon".

Sinds Bolsonaro aan de macht kwam, is geweld tegen holebi's en transgenders toegenomen, terwijl dat voordien al erg aanwezig was in de Braziliaanse samenleving. Volgens Grupo Gay de Bahia, een organisatie die opkomt voor de belangen van holebi's en transgenders, zijn vorig jaar 420 holebi's en transgenders vermoord in Brazilië. Dit jaar zou het nu al gaan om zeker 140 mensen. 

Meest gelezen