Deliveroo-koeriers leggen vanavond het werk neer in Gent

In Gent gaat een deel van de maaltijdkoeriers van Deliveroo tussen 19 uur en 20 uur vanavond het werk neerleggen. Ze doen dat uit protest tegen de verlaging van hun loon. Dat zou sinds augustus met 35 procent zijn gedaald. Deliveroo verwacht weinig hinder en noemt de actie niet representatief.

Het was een drukke werkweek en u heeft geen zin meer om nog te koken op zaterdagavond? Deliveroo to the rescue, want met een paar toetsen op uw smartphone wordt eten tot aan uw voordeur gebracht. In Gent zal dat vanavond niet lukken, want de koeriers van Deliveroo staken van 19 tot 20 uur. Ze leggen het werk neer om te protesteren tegen de verlaging van hun loon.

Wachttijden

Al sinds augustus vorig jaar is het loon van de koeriers systematisch gezakt, maar het is pas sinds afgelopen mei dat het loon onder de symbolische drempel van 4 euro per bestelling is gedoken.

Zo wordt heel wat druk gelegd op de koeriers, die per bestelling worden vergoed. Ze willen (of moeten) dus zoveel mogelijk bestellingen afleveren om nog een schappelijk loon over te houden aan hun bijverdienste. Volgens Jan Michels,  oprichter van KoerierCollectief Gent en zelf actief als koerier, verdienen de koeriers nu omgerekend nog zo'n 10-12 euro per uur, terwijl dat in augustus vorig jaar nog 15-17 euro per uur was.

Dat is een daling van ongeveer 35 procent. Michels zegt dat de koeriers van Deliveroo het grondig beu zijn: "Sinds mei krijgen we minder dan vier euro per bestelling die we afleveren. Dat is de druppel".

"We hebben niet altijd in de hand hoeveel bestellingen we per uur afleveren, want het valt regelmatig voor dat we een tijdje moeten wachten op onze bestellingen in een restaurant en voor die wachttijd worden we niet vergoed", aldus Michels.

Communicatie

Ook de communicatie van Deliveroo over de aanpassing van vergoedingen laat te wensen over. "Er is nooit uitleg gekomen van Deliveroo. Er werd gewoon aangekondigd, en zelfs niet elke keer, dat de vergoedingen zouden dalen. Maar het ergste is dat Deliveroo zelf ontkent in de pers dat die dalingen zijn doorgevoerd", aldus Michels.

Heeft praten met de directie dan niet meer zin dan een staking? "We worden compleet genegeerd door de directie van Deliveroo. Gisteravond hebben we voor het eerst antwoord gekregen op een e-mail die we verstuurd hebben, maar daar stond alleen maar in dat ze niet willen praten met onruststokers." Absurd, volgens Michels, want zij zijn de koeriers, de mensen die het bedrijf doen draaien.

Spitsuur

Om deze redenen hebben al een 25-tal koeriers beslist om vanavond, midden in het spitsuur, van 19 uur tot 20 uur, te staken. "Het is ook mogelijk dat de staking de hele avond zal duren, omdat veel koeriers al hebben aangegeven dat een uur onvoldoende is om een signaal te geven. Hoe dan ook zal de staking impact hebben, want middenin het spitsuur staken, dat zal voor enorm veel vertragingen zorgen", zegt Michels.

"We hebben ook aan restaurants gevraagd om de app van Deliveroo uit te zetten en een aantal Gentse restaurants hebben daar al positief op gereageerd. We zijn er ook zeker van dat we deze avond nog koeriers kunnen overtuigen om mee te staken, want we merken dat er veel ongenoegen is over het beleid dat Deliveroo momenteel voert."

Eisen

Wat eisen de stakers dan van Deliveroo? "We willen een minimum gegarandeerd inkomen van 12 euro per uur, zodat ook de wachttijden gedekt zijn. En we willen terug naar de vergoedingen van afgelopen zomer, dus zo'n 15 euro bruto per uur."

Als deze actie niets uithaalt, dan komen er waarschijnlijk nieuwe acties en die zullen misschien ook in andere steden plaatsvinden. "In Brussel is er ook een collectief voor koeriers opgericht. Daar zijn momenteel nog geen acties gepland, maar de problematiek is wel dezelfde. We sluiten dus niet uit dat we de handen in elkaar slaan voor eventuele nieuwe acties."

Beluister hieronder het gesprek met Jan Michels in "De ochtend" op Radio 1:

Deliveroo: "Deze actie is niet representatief"

In een reactie benadrukt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel van Deliveroo dat de bezorgdienst vanavond actief blijft en erg weinig hinder verwacht. "Deliveroo is altijd bereid om met de koeriers over onze samenwerking te spreken", zegt hij in een schriftelijke mededeling.

"We hebben tot gisteravond geen verzoek ontvangen van het Gentse collectief om elkaar te ontmoeten. De media zijn blijkbaar als eerste geïnformeerd."

"Deze actie is niet constructief. Elke activiteit die de diensten van Deliveroo wil verstoren zou de koeriers die wel willen werken verhinderen extra inkomsten te verdienen, zou de klanten ervan weerhouden hun eten te ontvangen en zou de restaurantverkoop schaden. Dit soort activiteiten is geenszins representatief voor de hardwerkende meerderheid van de koeriers."

"Deliveroo is trots dat het goed betaald flexibel werk creëert in heel Gent, waardoor de koeriers kunnen kiezen waar en wanneer ze willen werken en zo hun eigen baas kunnen zijn. Deliveroo luistert naar de feedback van de koeriers en werkt hard om eventuele problemen die in onze reguliere feedbacksessies aan de orde worden gesteld, aan te pakken."

"In Gent verdienen de koeriers gemiddeld ruim 13,50 euro per uur en het aantal beschikbare leveringen steeg in 2019", benadrukt Van Nuffel. "Dat zijn dus meer koeriers die meer bestellingen kunnen leveren. Deze verdiensten zijn in lijn met wat andere Belgische koeriers verdienen. Uiteraard zijn we teleurgesteld dat deze actie door een kleine groep werd aangekondigd, maar we zullen ons blijven inzetten in Gent, waardoor we de ervaring van de koeriers bij elke kans die we krijgen, verbeteren."

Meest gelezen