Videospeler inladen...

Honderden Iraniërs betogen in Brussel tegen regime in hun land: "We steunen het verzet, we willen een vrij Iran"

In Brussel zijn ongeveer 1.000 Iraniërs, vooral mensen die in Europa wonen, samengekomen om te protesteren tegen het politieke beleid in hun land van herkomst. Leden van verzetsgroepen en mensenrechtenverenigingen, maar ook Europese polititieke persoonlijkheden, stapten op naar de ambassade van Iran in Elsene om hun steun te betuigen aan de Iraanse bevolking die vraagt om meer democratie.  

"We willen het Iraanse volk steunen in zijn strijd voor meer democratie en meer mensenrechten, maar ook tegen onderdrukking, de wapenwedloop, de nucleaire ambities en de radicale islam", zegt woordvoerder Shahin Gobadi, woordvoerder van de Iraanse Volksmujaheddin of MEK (Mujaheddin e-Khalgh), de oppositiebeweging die de manifestatie organiseerde. 

De MEK stelt zich tot doel het regime in Iran omver te werpen. De groep is niet onomstreden. Hij stond vroeger op de lijst met terroristische organisaties in Europa en de VS, maar staat nu op een beter blaadje, zeker in Washington. 

Anderhalf jaar geleden was er in Iran zelf protest tegen de regering van president Hassan Rouhani. Die werd bij zijn aantreden ingeluid als meer progressief, maar de balans van zijn beleid oogt negatief, zei Mahmoud Nobadi, een van de initiatiefnemers van de betoging, vanmorgen al in "De ochtend" op Radio 1. "Het is nog erger dan onder president Ahmadinejad.  Al meer dan 3.600 mensen zijn geëxecuteerd. Op vlak van mensenrechten is het catastrofaal." 

(lees voort onder de foto)

Met de manifestatie in Brussel willen de betogers hun solidariteit uitspreken met de bevolking van Iran. "We willen vooral de verzetsbeweging en het 10-puntenprogramma steunen", aldus Nobadi. "Het Iraanse volk heeft tijdens de opstand heel duidelijk gezegd dat het tijdperk van de conservatieven voorbij is. We willen een vrij Iran gebaseerd op secularisme (scheiding van staat en religie), gelijkheid tussen man en vrouw, een Iran zonder nucleair programma." 

Ingrid Betancourt spreekt betogers toe

De manifestatie in Brussel kreeg de steun van verschillende politieke persoonlijkheden. Een van hen was de Frans-Colombiaanse Ingrid Betancourt, die in 2002 kandidaat was voor de Colombiaanse presidentsverkiezingen en werd gegijzeld door de guerrillabeweging FARC.

Zij sprak de betogers toe. "Hetgeen gevaarlijk is, is niet zich verzetten tegen het regime van de mollahs, maar wel om voor hen op de knieën te blijven gaan", zei ze.

(lees voort onder de foto)

De mars in Brussel moet de aanzet zijn voor een reeks manifestaties van de Iraanse oppositie in andere steden in de wereld, met name Washington DC, Berlijn, Stockholm en Londen.

De Iraanse oppositie in Europa vindt dat de Europese Unie zich niet ferm genoeg opstelt tegen het regime in Iran. Ze vraagt dat de EU strengere sancties oplegt aan het Iraanse regime.

Iran komt de laatste dagen weer volop in het nieuws nu de spanningen tussen het land en de VS toenemen. Enkele dagen geleden vonden "aanvallen" plaats op twee olietankers in de buurt van de Perzische Golf. De Amerikanen houden Iran daarvoor verantwoordelijk.

Ook Mahmoud Nobari gaat daar van uit: "Het Iraanse verzet heeft binnenlandse informatie gekregen en dat bewijst dat de aanvallen het werk zijn van het Iraanse terroristische regime", zei hij in "De ochtend". "Het is een uitbreiding van het fundamentalisme. We vragen Europa om aan de kant te staan van het Iraanse volk. We zijn voorstander van een vreedzame verandering."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek met Mahmoud Nobari in "De ochtend": 

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen