Videospeler inladen...

Italiaanse film- en operaregisseur Franco Zeffirelli is overleden

In Rome is de Italiaanse film- en theaterregisseur Franco Zeffirelli overleden. Hij was 96 jaar. Zeffirelli behoorde tot de generatie van nog grotere Italiaanse cineasten, zoals Luchino Visconti en Federico Fellini. Hij is vooral bekend van de film "Romeo en Julia", maar regisseerde ook veel opera's. 

Van opleiding was de Florentijn Zeffirelli architect, maar hij ging snel aan de slag in het theater en op filmsets, onder meer als decorateur, maar ook als acteur. Hij werd regie-assistent van Luchino Visconti, met wie hij ook jarenlang een relatie had. Ze werkten samen voor klassiekers als "La terra trema" (1948), "Bellissima" (1951) en "Senso" (1954).

In de jaren 60 draaide hij zijn bekendste film, "Romeo en Julia". Hij maakte nog twee andere Shakespeare verfilmingen, "The taming of the shrew", met Elizabeth Taylor en Richard Burton, en "Hamlet". Ze leverden hem in 2004 de Britse eretitel "Sir" op.

Opera

Na de Shakespeare-bewerkingen richtte Zeffirelli zich op religieuze thema's. Hij maakte een film over Franciscus van Assisi ("Brother Sun, Sister Moon") en de mini-serie "Jesus of Nazareth".

Zeffirelli regisseerde ook heel wat opera's, onder meer "Tosca" met Maria Callas in de titelrol. Hij werkte tot op hoge leeftijd.

Zeffirelli was ook politiek actief. Hij zat twee termijnen in de Italiaanse senaat voor Forza Italia, de partij van gewezen premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi.

Bekijk hieronder de trailer van "Romeo en Julia" uit 1968:

Bekijk hieronder de trailer van "The taming of the shrew" uit  1967:

Meest gelezen