Gouverneur Carl Decaluwé: "9 Albanezen op een zeilboot? Lijkt poging van transmigranten" 

Onder begeleiding van de scheepvaartpolitie is gisteravond een zeilboot de haven van Oostende binnengeleid, nadat hij in nood was. De negen Albanese bemanningsleden doen vragen rijzen, bij het parket én bij gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé.

Laat op de avond is een noodsignaal binnengekomen, daarna bleek dat een zeiljacht op de Noordzee dat signaal had uitgestuurd. De scheepvaartpolitie kwam hulp bieden en leidde de boot uiteindelijk de haven van Oostende binnen. Dat heeft het kabinet van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) bevestigd.

Bij onderzoek bleek er té veel bemanning op de boot te zijn, namelijk 9 Albanezen. Waarom ze op de Noordzee voeren, van waar ze kwamen en welke bestemming ze hadden, is nog onduidelijk.

Het doet vragen rijzen of dit mogelijk een oversteek was van transmigranten. Het parket van Brugge heeft intussen een gerechtelijk onderzoek geopend.

Minder pogingen van transmigranten bij ons, het verschuift naar Frankrijk"

Carl Decaluwé, gouverneur West-Vlaanderen

Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen, stelt zich vragen bij wat is gebeurd: "Van waar kwam het schip? Waar ging het naartoe? Het onderzoek zal het moeten uitwijzen. Gaat het om mensensmokkel? Het lijkt toch zeker verdacht om op een avond, in niet echt optimaal weer, een beetje rond te varen. Dus ik vermoed dat het gaat over mensensmokkel of transmigratie. Denk ik. Normaal is het in feite niet."

Decaluwé is al langer alert voor transmigratie, herinner zijn versterkte provinciegrenzen (én extra grenscontroles, op last van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon), toen in Calais de kampen voor illegale vluchtelingen werden gesloten. Het doet opnieuw een belletje rinkelen bij hem: "Mogelijk is die boot vertrokken van aan de Franse grens en is het vaartuig door pech of door het slechte weer afgedreven richting ons. En dan in nood geraakt."

"Ik zie de laatste tijd meer en meer een verschuiving naar transmigratie vanuit Franse havens. Er is ook meer activiteit op de Noordzee van daar uit. Een beetje op de manier zoals het gebeurt op de Middellandse Zee. Onze rapporten én die van de Franse autoriteiten bevestigen dat ook. Bij ons daalt het aantal opgepakte mensen trouwens."

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen