SP.A-voorzitter John Crombez.

SP.A-voorzitter John Crombez krijgt uitzondering op eigen cumulverbod

SP.A-voorzitter John Crombez heeft van zijn partijbureau een uitzondering gekregen op zijn eigen cumulverbod, het verbod om verschillende politieke mandaten te combineren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Crombez zal tot de voorzittersverkiezingen bij SP.A zijn zitje in de Kamer opnemen.

Een SP.A-parlementslid mag door het cumulverbod in die partij geen schepen of burgemeester van een grote gemeente zijn. En ook het voorzitterschap mag dus niet worden gecombineerd met een parlementszitje. Maar omdat de voorzittersverkiezingen van SP.A verschoven zijn naar dit najaar vroeg en kreeg Crombez de toestemming van het partijbestuur om zolang de continuïteit te waarborgen.

Hij krijgt in die periode wel maar 1 loon, dat van parlementslid. "Het is een zeer tijdelijke situatie", zegt Crombez in "De ochtend" op Radio 1. "Ik ben vanaf volgende week parlementslid, met een vergoeding zoals alle anderen. Intussen worden de nieuwe fracties geïnstalleerd, een op de drie verkozenen zijn nieuw dankzij dat cumulverbod, die mensen moeten worden geïnstalleerd en begeleid. Omdat het zeer tijdelijk is, is het ook doenbaar."

Omdat het zeer tijdelijk is, is het ook doenbaar

SP.A-voorzitter John Crombez

In elk geval zal Crombez binnenkort tussen een van de twee mandaten moeten kiezen. Hijzelf zegt nog niet te weten of hij opnieuw kandidaat-voorzitter wil zijn. "Ik heb nog niet veel tijd gehad om daar zelf over na te denken. Binnen een paar weken worden de kandidaturen opgevraagd. Ik ga intussentijd nog met een paar mensen spreken."

"Oplossing regering niet bemoeilijken"

Crombez bevestigt overigens de kritiek dat zijn partij bij de vorige verkiezingen "geen positief verhaal heeft kunnen neerzetten bij de bevolking, in een tijd waarin negativisme een makkelijker bereik heeft". Volgens hem is zijn partij "intern, in alle rust" aan het bekijken waar het anders moet.

Over een eventuele deelname aan een regering houdt hij zich liever op de vlakte. "Het is aan de partijen die de meeste stemmen hebben gehaald om een oplossing te vinden om er voldoende snel voor te zorgen dat er wordt bestuurd." 

De SP.A is geenszins vragende partij om in een regering te stappen, maar Crombez wil het ook niet uitsluiten. "Ik zal niet overgaan tot uitspraken die elke mogelijke oplossing bemoeilijken. CDH heeft dat gedaan en dat heeft alles veel moeilijker gemaakt."

Ook de formule van PS-kopstuk Paul Magnette om een soort "noodregering" te maken met het huidige kabinet, aangevuld met socialisten en groenen, sluit Crombez trouwens niet bij voorbaat uit.

Herbeluister hier het gesprek met John Crombez in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen