AFP or licensors

Start van Copa America gaat gepaard met grote staking in Brazilië

In Brazilië hebben miljoenen mensen het werk neergelegd om te protesteren tegen de pensioenhervormingen van de regering van de uiterst rechtse president Jair Bolsonaro. In verschillende steden waren er manifestaties en hinder bij het openbaar vervoer. Ook banken en postkantoren bleven dicht. De staking kwam de regering slecht uit, want ze viel samen met de start van de Copa America, het voetbalkampioenschap van Latijns-Amerika. 

Een maand nadat er al massaal was geprotesteerd tegen besparingen in het onderwijs, voerden de Brazilianen gisteravond opnieuw actie, ditmaal tegen een ingrijpende pensioenhervorming.   

AFP or licensors

Verspreid over het hele land namen 45 miljoen mensen deel aan de algemene staking. In verschillende steden was het openbaar vervoer zwaar verstoord en werden wegen geblokkeerd. Ook scholen en bank- en postkantoren bleven dicht. 

AFP or licensors

De vakbonden noemden de actie een succes, al leek ze net iets minder omvangrijk dan die van 15 en 30 mei, toen de Brazilianen massaal protesteerden tegen de onderwijsbesparingen.  

AFP or licensors

Er waren manifestaties in bijna 200 steden. De meeste verliepen rustig, maar in Rio de Janeiro en Sao Paulo kwam het tot onlusten tussen de betogers en de politie, die traangas gebruikte.  

AFP or licensors

De staking kwam op een vervelend moment voor de regering van de uiterst rechtse Bolsonaro. Gisteravond werd in Sao Paolo net de openingswedstrijd van de Copa America gespeeld, bijgewoond door de president. Voor de liefhebbers: gastland Brazilië versloeg Bolivia met 3-0.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen