Toelatingsexamens arts en tandarts kunnen op grote belangstelling rekenen: "Zwaar toelatingsexamen schrikt niet af"

Het aantal studenten dat deelneemt aan de toelatingsproef voor de opleiding arts of tandarts aan Vlaamse universiteiten blijft toenemen. Voor arts zijn er iets meer dan 6.000 inschrijvingen, voor tandarts hebben er zich net geen 1.300 kandidaten ingeschreven. Vooral de extra kandidaten tandarts zijn een goede zaak om het tekort weg te werken.

Het toelatingsexamen voor arts vindt dit jaar plaats op 2 juli, dat voor tandarts op 3 juli. Kandidaten konden zich inschrijven tot 15 mei. Uiteindelijk hebben 6.052 studenten zich ingeschreven voor het toelatingsexamen arts, vorig jaar waren dat er 5.700. Voor het examen tandarts zijn er net geen 1.300 inschrijvingen, vorig jaar waren er 1.227.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert tevreden. "We zien een gevoelige stijging en een verhoogde interesse, ook voor het examen tandarts. En dat is goed want we hebben in Vlaanderen een chronisch tekort aan tandartsen. Het is niet omdat je een zwaar toelatingsexamen moet doen, dat jongeren zouden afgeschrikt worden."

Voor de kandidaat-studenten is er een online oefenplatform waar ze zich kunnen voorbereiden op het examen, bijvoorbeeld met vragen van vroegere toegangsexamens. Het examen zelf bestaat voor een deel uit wiskunde en wetenschappen, een ander deel van de toets peilt naar de communicatievaardigheden.

Het aantal studenten dat uiteindelijk aan de opleiding mag beginnen is beperkt en er is er maar een lichte stijging van het aantal beschikbare plaatsen. Voor volgend jaar laat de Vlaamse regering maximum 1.153 starters voor de opleiding tot arts toe en 147 studenten voor de opleiding tandarts. Vorig academiejaar mochten er 1.102 studenten starten aan de opleiding arts en 135 aan de opleiding tandarts. "De komende jaren zullen die aantallen nog een beetje stijgen", zegt minister Crevits.

Meest gelezen