AFP or licensors

Hongkong stelt omstreden uitleveringswet uit, maar geplande manifestatie zal toch doorgaan

De regering in Hongkong gaat de omstreden uitleveringswet voorlopig opschorten. Dat heeft regeringsleidster Carrie Lam aangekondigd op een persconferentie. Met de wet zou Hongkong verdachten kunnen uitleveren aan het Chinese vasteland. De voorbije week was massaal geprotesteerd tegen de wet. Ook zondag staat nog een manifestatie gepland. Die gaat toch door, ook nu de wet er niet meteen komt. 

Op de persconferentie zei Carrie Lam dat de regering nog altijd achter de wet staat, maar dat de inhoud ervan niet duidelijk is uitgelegd aan de bevolking.  "Op vlak van uitleg en communicatie waren er onvolkomenheden", zei ze.

"Het wetsontwerp heeft heel wat verdeeldheid in de samenleving veroorzaakt", erkende Carrie Lam op de persconferentie. Daarom wordt de wet voorlopig opgeschort. 

Lam beloofde dat de regering de kwestie verder zal onderzoeken "in het belang van Hongkong". Ze beklemtoonde dat de regering "een open geest zal tonen" en "een oprechte en bescheiden houding zal aannemen om om te gaan met kritiek".

Een einddatum voor de verdere debatten is niet gesteld. Wanneer het parlement van Hongkong de wet verder zal bespreken, is dus niet bekend. 

Manifestatie zondag komt er toch

Met de tijdelijke opschorting van de wet hoopt de regering voorlopig een einde te maken aan de krachtmeting tussen de demonstranten en de regering. Toch zal de manifestatie die voor morgen, zondag, was aangekondigd, alsnog doorgaan.

Met de betoging willen de organisatoren nu het politiegeweld bij de eerdere manifestaties aan de kaak stellen. Ook vragen ze dat de betogers die afgelopen woensdag werden opgepakt, vrijkomen. Ze willen tenslotte ook dat de regering het protest niet langer een "rel" noemt.

(lees voort onder de foto)

Regeringszetel Hongkong
AFP or licensors

De voorbije week kwamen honderdduizenden mensen op straat om te protesteren tegen de wet. Woensdag kwam het tot confrontaties toen de betogers wilden verhinderen dat in het parlement over de wet werd gedebatteerd. 

Regeringsleider Lam zit in een lastige positie waarbij ze aan de ene kant heeft af te rekenen met het protest op de straat, en aan de andere kant de groeiende invloed van de Chinese Communistische partij, die haar heeft aangesteld. Lam ontweek vragen van journalisten of ze zou aftreden. Ze zei dat "ikzelf en mijn collega's gedreven waren door onze passie voor Hongkong."

Hongkong was een Britse kroonkolonie, maar werd in 1997 overgedragen. aan China, waarbinnen het een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem heeft. Tegenstanders van de nieuwe uitleveringswet vrezen voor de  autonomie van Hongkong.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen