Nicolas Maeterlinck

Veel meer buitenlanders geflitst en beboet in ons land: "Niemand mag aan zijn boete ontsnappen"

Vorig jaar zijn in ons land veel meer buitenlandse bestuurders geflitst en daarvoor beboet dan in de jaren voordien. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Vier op de vijf betalen die boete ook vrijwillig.

Volgens Bellot stelde de federale politie in 2017 iets meer dan 3 miljoen snelheidsovertredingen vast in ons land. 264.887 waren er dat jaar voor rekening van bestuurders van voertuigen met een buitenlandse nummerplaat. Ook in de jaren voordien zijn de cijfers vergelijkbaar.

Voor 2018 geeft Bellot cijfers van Justitie van het aantal boetes voor zulke snelheidsovertredingen. Dat loopt plots op tot 3,74 miljoen, waarvan er 427.859 voor buitenlandse bestuurders zijn. Dat is 11 procent van het totaal en vergeleken met de politiecijfers van de jaren voordien (waarin dus wel enkel de overtredingen, niet de daaropvolgende boetes zijn meegenomen) een forse stijging.

Beter systeem

De meeste overtreders komen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Polen, Roemenië, Italië, Spanje, Bulgarije en Tsjechië. Door de Europese samenwerking is het almaar moeilijker voor hen om hun straf te ontlopen, zegt Edward Landtsheere, woordvoerder van de federale overheidsdienst Justitie. 

De overtreder krijgt een brief in de bus in de eigen landstaal en kan betalen via een website. Dat is effectiever

Edward Landtsheere, woordvoerder van de FOD Justitie

"Tussen de Europese landen delen we informatie over de nummerplaten, via de databank Eucaris. Op die manier kan de politieagent de overtreder makkelijk identificeren", vertelt hij. Justitie vervolgt die overtreder ook via een geautomatiseerd systeem. "Hij krijgt een brief in de bus in de eigen landstaal en kan betalen via een website. Door die persoonlijke aanpak zien we dat de vervolging van buitenlandse bestuurders effectiever is. De bedoeling is dat niemand nog aan zijn boete kan ontsnappen."

Vier op de vijf buitenlandse overtreders betalen hun boetes vrijwillig. "Als wij er als Belgische overheid niet in slagen om die boete te innen, maken wij die over aan het land van herkomst. Dan gaat dat proberen om alsnog de boete te innen van de buitenlandse overtreder."

Meest gelezen