Yorick Jansens

Vlaams Belang is in Bilzen in "een winning mood", maar wat gaan de andere partijen doen?

Vanaf 13 uur, wanneer de stembureaus sluiten, kunnen de stemmen in Bilzen geteld worden. Vlaams Belang is in "een winning mood" en zou het volgens voorspellingen zeer goed doen. Hamvraag is dan wat de andere partijen gaan doen. Oud-burgemeester Johan Sauwens wil alvast met álle partijen praten, en dus ook met Vlaams Belang. De Bilzenaren zelf lijken niet bijster vrolijk, maar ook niet echt misnoegd om opnieuw te gaan stemmen. We namen even poolshoogte.

"De zevende dag" kon aan de stemlokalen in Bilzen polsen naar de reacties van huidig burgemeester Bruno Steegen (Open VLD) en oud-burgemeester Johan Sauwens (CD&V). Zij staan lijnrecht tegenover elkaar. "Er zijn mensen die het niet fijn vinden dat ze naar de stembus moeten, maar goed, daar ben ik niet verantwoordelijk voor. Daar zijn andere mensen verantwoordelijk voor. Ik vind dat ook heel sneu", reageert Steegen.  

Tegenstander Sauwens ziet dat anders en vindt nieuwe verkiezingen niet meer dan logisch: "We leven gelukkig in een vrij land met een vrije democratie. Niet in het land van Poetin of Kabila. Verkiezingen moeten correct verlopen en dat is niet gebeurd: er zijn fouten vastgesteld. Dan moet dít (verkiezingen, red.). De meeste mensen vinden dat niet erg."

Bruno Steegen.
Yorick Jansens

Deze verkiezingen plots van nationaal belang

De Bilzenaren zelf die we konden interviewen, lijken een beetje verdeeld. "We hebben geen zwaar vrolijke mensen gezien, maar ook geen mensen die echt misnoegd waren", omschrijft VRT-journalist Bart Cortoos het. Hij is ter plekke.

Eén Bilzenaar geeft voor de camera toe dat ze niet meer weet hoe ze de vorige keer stemde. "Ik ga een beetje meer in de trend van de nationale verkiezingen van 26 mei stemmen", geeft ze toe. Normaal zijn verkiezingen in Bilzen geen nationaal nieuws maar deze keer wel, omdat ze plots van nationaal belang lijken te worden.

"Die verkiezingen van mei liggen nog vers in het geheugen. Er zijn toen politieke verschuivingen geweest: de N-VA is achteruitgegaan, Vlaams Belang heeft succes geboekt. Dan wordt dat uitkijken: wat wordt het hier in Bilzen? De N-VA-kopstukken, zoals Jan Jambon en Bart De Wever, zijn naar de wekelijkse markt gekomen, terwijl ze helemaal niets met Bilzen te maken hebben. Behalve dat ze hun partij hier een hart onder de riem wilden steken. Ook Vlaams Belang heeft dat gedaan. Tom Van Grieken kwam op de markt lopen en gisteravond was Dries Van Langenhove hier om massaal selfies te laten nemen met jonge Bilzenaren", duidt Cortoos. 

Bekijk hier het gesprek met Bart Cortoos in "De zevende dag" op Eén:

Videospeler inladen...

Zal dat cordon sanitaire standhouden? Er is ook zoiets als gedoogsteun.

VRT-journalist Bart Cortoos

De voorspellingen gaan ook richting rechts uit: Vlaams Belang zou het zeer goed doen. Die partij haalde in mei 20 procent van de stemmen in de regio, komende van 9 procent. "Vlaams Belang zit in een winning mood", zegt Cortoos.

"Je zal enerzijds mensen kunnen hebben die een proteststem uitbrengen omdat ze opnieuw moeten komen stemmen, anderzijds heb je die winning mood van de partij. Vraag is wat de andere partijen gaan doen? Zal dat cordon sanitaire standhouden? Allicht wel, schat iedereen in. Maar er is ook zoiets als gedoogsteun. Is er een of andere partij die zegt "we gaan op zijn minst praten met Vlaams Belang". Dat heeft Johan Sauwens bijvoorbeeld al gezegd. Hij wil zeker praten met álle partijen. Het wordt uitkijken naar 13 uur wanneer de stemmen geteld worden." 

Yorick Jansens

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" 

Videospeler inladen...

Bart Cortoos is in Bilzen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen