Video player inladen...

Bijna 50 miljoen Zuid-Amerikanen getroffen door enorme stroomstoring die hele dag duurde

Er is een einde gekomen aan de stroomonderbreking die delen van Zuid-Amerika zonder elektriciteit heeft gezet. Vooral Argentinië was zwaar getroffen. Op het hoogtepunt van de stroomonderbreking hadden minstens 48 miljoen mensen geen stroom.

De stroomstoring deed zich voor gisteren rond 7 uur plaatselijke tijd in Argentinië (zondagmiddag bij ons). Op dat moment was het nog donker, want het is momenteel bijna winter in dat deel van de wereld. Treinen stonden stil, verkeerslichten deden het niet. Ook de lokale verkiezingen in Argentinië werden verstoord.

Op het hoogtepunt van de storing was heel het grondgebied van Argentinië getroffen, net als heel het grondgebied van buurland Uruguay. Ook delen van Paraguay kwamen zonder stroom te zitten. "Een enorme storing van het elektrische verbindingssysteem zet heel Argentinië en Uruguay zonder stroom", meldde stroomleverancier Endesur Argentina op Twitter.

(lees voort onder de foto)

Een metrostation in Buenos Aires.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De storing is afkomstig van de Yacyreta-centrale, zo'n kleine 500 kilometer ten noordoosten van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Die waterkrachtcentrale is het zenuwcentrum van de stroomdistributie in Argentinië en Uruguay.

Mogelijk werd het probleem daar veroorzaakt door hevig stormweer, maar dat wordt nog onderzocht. Aan een eventuele cyberaanval wordt niet meteen gedacht. "Al sluiten we niets uit", klinkt het. De Argentijnse president belooft in elk geval een diepgaand onderzoek.

Hier en daar opnieuw stroom

De Argentijnse elektriciteitsmaatschappijen stelden intussen alles in het werk om de elektriciteitsvoorziening zo snel mogelijk te herstellen, maar voor zowat de helft van de 44 miljoen Argentijnen duurde het tot 's avonds laat ('s ochtends vroeg bij ons) voor de elektriciteit weer terug was.

In Uruguay was er al eerder op de meeste plaatsen wel weer elektriciteit en ook in Paraguay zaten ze dan al niet meer in het donker. De Braziliaanse en Chileense autoriteiten laten weten dat hun landen niet getroffen werden door de stroomstoring.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen