Italiaanse regering laat toe dat tien migranten van reddingsschip Sea-Watch van boord mogen

De Italiaanse regering heeft toestemming gegeven aan tien migranten om het reddingsschip Sea-Watch 3 te verlaten en voet op Italiaanse bodem te zetten. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, gezegd.

Het schip van de Duitse ngo Sea-Watch redde midden mei voor de Libische kust 65 mensen die met hun rubberboot in de problemen waren gekomen. 

Kort daarna maakte de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de extreemrechtse partij Lega duidelijk dat hij niet wilde dat het schip de Italiaanse kust zou bereiken.

Na een impasse die enkele dagen duurde, konden de migranten uiteindelijk toch aan land gaan op het Italiaanse eiland Lampedusa. Het schip werd daarna in beslag genomen wegens het mogelijk overtreden van de immigratiewetgeving.

Zwangere vrouwen en zieke mannen

Intussen redde Sea-Watch deze week opnieuw 53 migranten die in een rubber bootje zaten en uit Libië kwamen. De tien mensen die het schip mogen verlaten, zijn drie vrouwen (onder wie twee zwangere), drie kinderen, twee begeleiders en twee zieke mannen. Ze mogen voet aan wal zetten op Lampedusa.

Salvini staat bekend om zijn felle houding tegen ngo's die migranten redden op de Middellandse Zee. Volgens hem maken de ngo's die geredde migranten in Europa laten aanmeren, zich schuldig aan mensensmokkel.

Meest gelezen