Foto's die de jonge Vlaming in Hongkong heeft genomen.

Jonge Vlaming in Hongkong: "Je kan je niet voorstellen hoeveel volk hier protesteert, dit heb ik nog nooit gezien"

Een van de honderdduizenden -volgens de organisatoren bijna 2 miljoen- mensen die ook vandaag weer in de straten van Hongkong tegen de omstreden uitleveringswet protesteren, is een jonge Vlaming die daar woont en uit schrik voor represailles anoniem wil blijven. "De manifestatie verloopt stil en vredevol", zegt hij. "Er is geen afval en geen geweld."

Ook vandaag trekken opnieuw honderdduizenden, volgens de organisatoren zelfs bijna 2 miljoen, mensen in Hongkong de straat op om tegen de omstreden uitleveringswet te protesteren. Die wet is intussen opgeschort, maar nu vragen ze dat die definitief wordt ingetrokken én dat regeringsleider Carrie Lam ontslag neemt.

"Ik ben op de betoging", vertelt een jonge Vlaming die in Hongkong woont aan VRT NWS. Zijn naam is bekend bij onze redactie, maar hij wil liever anoniem blijven uit schrik voor represailles van grote buur China. "Ik weet niet hoeveel mensen hier zijn, misschien wel 2 miljoen."

"De betogers verzamelen in Victoria Park, het vertrekpunt. Onderweg nemen sprekers het woord. Mensen doneren ook geld voor de manifestanten die bij het protest van vorige week zijn gearresteerd. Het zijn vooral studenten die nu in de gevangenis zitten. Met het geld kunnen ze een advocaat betalen."

"Normaal zou de betoging in 1 straat plaatsvinden, maar intussen zijn 3 parallelle straten volgelopen. Je kan je niet voorstellen hoeveel volk hier is, dit heb ik nog nooit gezien. Het protest verloopt stil en vredevol. Er is geen afval en geen geweld."

Volgens de jonge Vlaming verbergt de regering van Hongkong nieuwsfeiten voor het brede publiek. "Dat is momenteel een groot probleem hier. Veel nieuwskanalen vertellen de waarheid niet. Er zijn ook andere toevalligheden. Wie via Google Translate de zin "Hongkong is verdrietig" van het Chinees naar het Engels vertaalt, krijgt "Hongkong is blij" te lezen. Er gebeuren hier vreemde dingen."

Meest gelezen