Jongerenvoorzitter Open VLD over de verkiezingsuitslag: "Degelijk doorgesproken programma ontbrak in onze partij"

Jong VLD heeft kritiek op hoe de liberalen naar de verkiezingen zijn getrokken. Het ging te veel om de marketing en te weinig over de inhoud. "Een degelijk doorgesproken programma ontbrak", zegt jongerenvoorzitter Hans Maes in "De Zevende Dag". Ook de voorzittersverkiezingen komen uitgebreid ter sprake.

Open VLD heeft voor de stembusgang volgens Maes geen breed programmacongres georganiseerd zoals dat traditiegetrouw wel gebeurt. "Bij de jongeren was er daardoor een gevoel dat een degelijk doorgesproken programma ontbrak", zegt hij. "Kandidaten op het terrein krijgen vaak vragen: Wat vindt de partij nu van "x" of van "y"? En dat was af en toe onduidelijk."

"Het waarom" ontbrak bij onze partij

Hans Maes

Marketinggewijs zat de campagne volgens Maes trouwens wel snor. "We hebben goede voorstellen over wat we willen doen en hoe we dat willen realiseren, maar "het waarom" ontbrak bij onze partij", zegt de jongerenvoorzitter. "Het is "het waarom" dat mensen inspireert om bij ons te komen of voor ons te stemmen."

Voorzittersverkiezingen

Na de verkiezingen is de positie van voorzitster Gwendolyn Rutten onder druk gekomen. De jonge West-Vlaamse burgemeester Francesco Vanderjeugd heeft zich kandidaat gesteld om haar op te volgen. Maes wil nog niet gezegd hebben of hij die kandidatuur steunt. "We zullen de kandidaten beoordelen op hun programma. Francesco heeft een interessant profiel, maar nog geen plan getoond. Er zijn ook nog geen andere kandidaten."

Ik betreur dat deze discussies nu losbarsten, dat verzwakt de hele partij

Annemie Neyts

Maes sluit trouwens niet uit dat Rutten zichzelf opnieuw opvolgt. De huidige voorzitster heeft al twee legislaturen achter de kiezen. Ook gewezen voorzitster Annemie Neyts is het daarmee eens. "Ze moet het vooral zelf willen, want ik spreek uit ervaring. Het is geen gemakkelijke job", zegt ze. "Het is een beslissing die ze zelf moet nemen."

Neyts betreurt wel de timing van de kandidatuur van Vanderjeugd. "Het zou eleganter geweest zijn om te wachten tot er meer duidelijkheid was over hoe de regeringsonderhandelingen gaan verlopen", zegt ze daarover. "Ik betreur dat deze discussies nu losbarsten, dat verzwakt de hele partij."

Aan zichzelf te danken?

Open VLD is volgens politiek analist Wouter Verschelden van Newsmonkey "een beetje een vulkaan die op uitbarsten staat". Hij vindt dat Rutten het voor een stuk aan zichzelf te danken heeft. "Ze heeft het zichzelf aangedaan op het moment dat ze zich kandidaat-premier stelde", zegt hij. "Toen is iets gekanteld. Zonder afspraak lanceert ze zichzelf en dat is bij veel kopstukken niet goed aangekomen."

Open VLD is een beetje vulkaan die op uitbarsten staat

Wouter Verschelden

Hij vindt het voorts opmerkelijk dat de liberalen zo weinig vruchten plukken van het regeringsbeleid. "Voor het eerst in 25 jaar was er een centrumrechtse regering, met een economisch goed palmares. Dat lijkt me iets waarmee je zou moeten kunnen uitpakken en dan is het resultaat bijzonder mager. Als je zoals Rutten dan je nek uitsteekt en het pakt niet goed uit, dan volgt er kritiek."

Na twee legislaturen Rutten is er een soort "metaalmoeheid" ontstaan, aldus Verschelden. "Er is een gevoel dat het tijd is voor iets anders." Als Rutten zich opnieuw kandidaat stelt, verwacht de analist een hevige strijd. Of Vanderjeugd dan ook effectief voorzitter wordt, is nog onzeker.

"Voor mij is Vanderjeugd de ideale wegbereider", zegt Verschelden. "Eén andere naam valt voortdurend en dat is die van Bart Tommelein." Officieel is Tommelein kwaad op Vanderjeugd omdat hij nu de positie van Rutten aanvalt. "Politiek is vaak een stukje theater. Het komt Tommelein goed uit dat iemand kritiek geeft op Rutten."

Herbekijk hieronder het debat uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen