1969 AP

Herbeleef de maanlanding in realtime met tienduizenden uren aan ongezien en ongehoord materiaal

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een website gemaakt waarop u in realtime en in ongezien detail de maanlanding kunt herbeleven, dit jaar exact 50 jaar geleden. De NASA heeft ervoor tienduizenden klank- en videofragmenten gesynchroniseerd. Vele van die fragmenten zijn nog nooit openbaar toegankelijk geweest.

Op 21 juli 1969 zet Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. De lancering van de Apollo 11-missie was op 16 juli, binnen exact één maand is dat dus precies een halve eeuw geleden. Niet toevallig vandaag heeft de NASA hun nieuwe website: apolloinrealtime.org gelanceerd. Daarop is elke seconde van die missie te volgen.

Lees verder onder de schermafbeelding:

Alles wat de NASA opgenomen heeft op de missie zit naar eigen zeggen in de module: inclusief alle beelden die gemaakt zijn op de maan en van de lancering; beelden uit de controleruimte en alle audiogesprekken van de crew onder elkaar en met de controle op de grond. Alles samen gaat het om ruim tienduizend uur aan klank, duizenden foto’s en vele uren aan videomateriaal.

Standaard begint u te kijken een minuut voor de lancering, maar het is ook mogelijk om verder doorheen de missie te scrollen. U kunt er ook voor kiezen om vanaf volgende maand live mee te volgen wat er op dat moment exact 50 jaar geleden gebeurd is of gaan voor een van de belangrijkere momenten van de missie.

Lees verder onder de schermafbeelding:

De eerste woorden van Neil Armstrong op de maan zijn bekend: "Een kleine stap voor de mens, maar een grote sprong voor de mensheid", maar altijd al willen weten wat pakweg de Flight Dynamics Officer in de commandoruimte van de NASA toen aan het zeggen was?

Het is op ieder moment van de missie mogelijk om de verschillende kanalen van die controlekamer van de NASA te beluisteren. Er staat telkens ook netjes bij wat hun job exact inhoudt. In een schema is zelfs te zien waar de persoon in kwestie precies zat in de ruimte.

Lees verder onder de schermafbeelding:

Het moet een titanenwerk geweest zijn om al die informatie te verzamelen, te synchroniseren en zo gemakkelijk toegankelijk te maken voor het grote publiek. "Ik vind het wel iets hebben om zo door de missie te scrollen", zegt Ben Feist de man achter de website aan Collectspace.com. "Je leert echt de persoonlijkheden kennen van de crew en de mensen op de grond. Het voelt echt aan alsof het nu aan het gebeuren is."

Meest gelezen