©2018 Alex Quesada

Mensen met migratieachtergrond sturen dit jaar 490 miljard euro naar familie: "Cruciale hulp voor ontwikkelings­landen"

Over de hele wereld zullen mensen met een migratie­achtergrond dit jaar alles samen een recordbedrag van 490 miljard euro naar familie in ontwikkelingslanden sturen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldbank. De som van die geldtransfers vormt een cruciale bron van inkomsten in die landen.

Dit jaar zullen mensen met een migratieachtergrond wereldwijd 550 miljard dollar, zo'n 490 miljard euro, versturen naar hun familie in ontwikkelingslanden. Dat is een record. Meer nog: voor het eerst is dat geld de belangrijkste externe financieringsbron voor zulke ontwikkelingslanden. Het bedrag ligt maar liefst 3,6 keer hoger dan de "officiële" ontwikkelingshulp.

"Geldtransfers vormen een onmisbare inkomstenbron voor naar schatting 750 miljoen mensen", zegt Els Hertogen, adjunct-directeur van hulporganisatie 11.11.11. "Onderzoek in 71 ontwikkelingslanden geeft aan dat een stijging van 10 procent van deze transfers naar een land, leidt tot een daling van 3,5 procent van het aantal mensen dat moet leven met minder dan 1 dollar per dag. Bij conflicten en natuurrampen zijn geldtransfers vaak de eerste vorm van hulp die de getroffen regio bereikt. Ze zijn dus cruciaal in die ontwikkelingslanden."

Uit eerder onderzoek blijkt dat de geldtransfers van mensen met een migratieachtergrond in België naar ontwikkelingslanden schommelen tussen 2 en 5 miljard euro

Uit eerder onderzoek blijkt dat de geldtransfers van mensen met een migratieachtergrond in België naar ontwikkelingslanden schommelen tussen 2 en 5 miljard euro. Het gaat dan voor de duidelijkheid vooral om geld dat hier werd verdiend en dus al werd belast.

(Lees verder onder de foto)

Te duur

Maar, zo vindt 11.11.11, de kosten om dat geld te versturen zijn nog te hoog. "Bij transferbedrijven als Western Union en MoneyGram ligt die kost op 7 procent", zegt Hertogen. Nochtans is de doelstelling van de Verenigde Naties om dat bedrag tegen 2030 terug te brengen naar 3 procent. "Er is dus nog veel werk aan de winkel."

11.11.11. kijkt ook naar de volgende regering om daar een mouw aan te passen. "Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) zette de afgelopen jaren eerste stappen om deze kosten terug te dringen zoals de lancering van een app waarmee mensen kunnen vergelijken hoeveel het kost om een bedrag over te maken, zodat ze een goede keuze kunnen maken. Maar wij vragen de volgende regering om daar nog meer werk van te maken, zodat die obstakels op de geldtransfermarkt verder worden weggewerkt."

Bekijk de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen