Videospeler inladen...

Betogers zijn met bijna 2 miljoen bij nieuwe massale protestmars in Hongkong

In Hongkong zijn opnieuw massa's mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de omstreden uitleveringswet. De organisatoren telden bijna 2 miljoen betogers. De wet waartegen ze zich verzetten, werd gisteren weliswaar opgeschort door de regering, maar die voorlopige oplossing zint de manifestanten niet. Ze vragen de definitieve intrekking, én het ontslag van regeringsleider Carrie Lam. Zij bood vanmiddag haar excuses aan voor de manier waarop de regering de wet wou invoeren.

Massa's inwoners van Hongkong -in het zwart gekleed en met paraplu's, symbool van het verzet- zijn in een langzame optocht door de straten van de stadstaat getrokken. Veel betogers zijn nog altijd op post in de buurt van de regeringsgebouwen van Hongkong, waar het intussen al nacht is. 

De manifestatie van vandaag was verschillende dagen geleden al aangekondigd. Ze volgt na een week van massaal protest tegen de omstreden uitleveringswet, waarmee Hongkong verdachten zou kunnen uitleveren aan het Chinese vasteland.

In de hoop een einde te maken aan het protest, kondigde regeringsleider Carrie Lam gisteren aan dat de wet voorlopig wordt opgeschort.

Maar haar aankondiging heeft niet het verhoopte effect gehad. Het protest gaat dóór en lijkt zelfs alleen maar scherper te worden. De betogers die vandaag op straat komen vragen niet alleen een definitieve intrekking van de wet, maar ook het ontslag van de regeringsleider.

Regeringsleider biedt excuses aan

Net als vorige week zijn ze met velen. Vorige week telden de organisatoren 1 miljoen betogers, vandaag zelfs bijna 2 miljoen. Er is bovendien ook al opgeroepen om morgen een algemene staking te houden. 

"Onze eisen zijn simpel", zegt een betoger. "Carrie Lam moet opstappen, de uitleveringswet moet worden ingetrokken en de politie moet zich verontschuldigen voor het geweld dat ze gebruikte tegen haar eigen bevolking."

Het protest heeft vandaag ook een dodelijk slachtoffer gemaakt. Een betoger die een spandoek wilde ophangen, viel van een steiger aan een shoppingcentrum naar beneden. Betogers legden bloemen neer op de plaats van het incident. 

Regeringsleider Carrie Lam bood vanmiddag haar excuses aan voor de manier waarop de regering de uitleveringswet wilde doorvoeren. Ze geeft toe "dat er onvolkomenheden waren in het werk van de regering die leidden tot conflicten en ruzies in Hongkong. Daardoor zijn veel burgers teleurgesteld."

Hongkong was een Britse kroonkolonie, maar werd in 1997 overgedragen aan China, waarbinnen het een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem heeft. De betogers vrezen dat de  autonomie van Hongkong steeds meer in het gedrang komt.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen