Sportjournalist Chris Picavet over romandebuut: "Het begon met anonieme brief en eindigde met levenslange straf"

Sporza-journalist Chris Picavet heeft met "Ik heb mijn vader niet gedood" zijn romandebuut uitgebracht. Het is een onwaarschijnlijk verhaal dat deels waargebeurd is. "Ongeveer een derde is realiteit", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Het is echt een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden."

Het boek speelt zich af eind jaren 40 in het Waasland, de streek rond Sint-Niklaas. Een oudere boer hangt zich op en zijn twee zonen vinden hem. Er worden weinig vragen gesteld, want de boer was al langer ziek. Enkele maanden later krijgt de oudste zoon Leon dan toch bezoek van de rijkswacht. Hij wordt aangehouden voor de moord op zijn vader. Pas 31 jaar later wordt hij vrijgelaten.

De mensen in het boek hebben echt bestaan en de feiten hebben in grote lijnen plaatsgevonden, maar verder is veel verzonnen. "In verhouding is een derde realiteit en twee derde fictie", zegt Picavet. "Het is eigenlijk een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden. Het begon met een anonieme brief en eindigde met een levenslange gevangenisstraf."

Anonieme briefschrijver

De zoon wordt pas verdacht van de moord op zijn vader na een knullig geschreven brief die bij de rijkswacht belandt. In die tijd waren er net een aantal onopgehelderde moorden geweest in de regio, waardoor het vertrouwen in de politiediensten er erg laag was. De speurders grijpen de brief aan om Leon op te pakken en krijgen na dagenlange ondervragingen een bekentenis uit hem.

"Er wordt wild gespeculeerd over wie de briefschrijver was, maar die is uiteindelijk nooit gevonden", zegt de schrijver. Het is volgens Picavet opmerkelijk dat Leon zo lang in de cel zat. Er lag meermaals een kans voor vervroegde vrijlating op tafel, maar die heeft hij niet gegrepen. "De absolute voorwaarde was telkens dat hij verklaarde dat hij zijn vader vermoord had, maar dat wilde hij niet. Dat is zijn miserie geweest."

Vooral oudere mensen hebben hun eigen theorie over wat er echt gebeurd is

Uiteindelijk komt Leon dan toch vrij na 31 jaar in de gevangenis. Het verhaal rond de moord op z’n vader en het mysterie rond de anonieme briefschrijver is na al die jaren een eigen leven gaan leiden in het Waasland. "Vooral oudere mensen hebben hun eigen theorie over wat er echt gebeurd is", zegt Picavet. "Iedereen heeft wel ergens iets gehoord en heeft zo z’n eigen verhaal gevormd."

Of er een vervolg komt op het boek, is nog niet duidelijk. "Als sportjournalist ben ik gewoon om iets kort en snel te maken en dat past niet goed bij een boek. Ik heb hier jaren over gedaan", zegt hij. "Ik heb nu wel de microbe te pakken en vind het leuk om te schrijven. Of er een vervolg komt, zal mee afhangen van de uitgever."

Herbeluister hieronder het gesprek uit "De ochtend" op Radio 1:

"Ik heb mijn vader niet gedood" is verschenen bij het Davidsfonds.

Meest gelezen