Videospeler inladen...

Coalitie breekt in Bilzen na verlies N-VA en SP.A, Sauwens (CD&V) haalt slag thuis: "Grootste partij nu wél aan tafel" 

In de Limburgse gemeente Bilzen blijft de lokale CD&V-lijst Trots op Bilzen van Johan Sauwens de grootste partij, na de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen die er vandaag werden gehouden. De huidige coalitie van Open VLD, N-VA en SP.A verliest haar meerderheid door verlies van die twee laatste partijen. De inwoners van Bilzen moesten opnieuw naar de stembus omdat de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober vorig jaar ongeldig waren verklaard.

De intussen definitieve resultaten uit Bilzen geven aan dat Trots op Bilzen de grootste partij blijft. De lijst van CD&V'er Johan Sauwens blijft qua aantal zetels status quo op 12. Het was overigens Sauwens die na de verkiezingen van 14 oktober een klacht had ingediend wegens onregelmatigheden.

De lokale Open VLD-lijst Beter Bilzen krijgt er 3 zetels bij in vergelijking met 14 oktober en staat met 10 zetels op de tweede plaats. Maar de N-VA en de SP.A-lijst Bilzen Bruist - waarmee de liberalen na de ongeldig verklaarde verkiezingen van oktober vorig jaar een coalitie hadden gevormd - verliezen fors: N-VA gaat van 6 naar 3 zetels, Bilzen Bruist van 3 naar 1. Daardoor is die coalitie niet meer mogelijk.

Oud-burgemeester Johan Sauwens is nu aan zet, nadat hij vorig jaar in oktober nog aan de kant werd gehouden. "De grootste partij zal nu mee aan tafel zitten voor de onderhandelingen over het volgende beleid", reageert een tevreden Sauwens. "Morgen zullen we de gesprekken voeren over welke inhoudelijke accenten de komende jaren de toekomst van Bilzen kunnen bepalen."

Al zal het wel enige tijd vergen om de brokken te lijmen, geeft Sauwens toe. "Net als in 2012 had men ons in oktober vorig jaar als grootste partij en sterke winnaar opzijgezet. Dat heeft nog meegespeeld, de mensen houden niet van machtsspelletjes."

Liberalen en Vlaams Belang winnen zetels

De liberaal Bruno Steegen, van de lijst Beter Bilzen, wijst op het feit dat zijn partij verder groeit. Hij was na de verkiezingen van 14 oktober 2018 aangeduid als burgemeester. Maar zoals gezegd houdt zijn meerderheid met N-VA en de socialisten geen stand.

Wordt Steegen nu schepen onder burgemeester Sauwens? "Dat wil ik niet gezegd hebben. Dat moet nu besproken worden", reageert Steegen. "De winnaars moeten nu sowieso met elkaar gaan spreken. Johan Sauwens heeft een heel goed resultaat gehaald, heeft stand gehouden. Maar wij zijn de grote winnaar van de herverkiezingen."

Ook Vlaams Belang zit in het winnende kamp. De uiterst rechtse partij verovert 4 zetels en wordt zo de derde partij in Bilzen. In oktober vorig jaar was Vlaams Belang nog de vijfde partij, al is het nu niet de grote vooruitgang zoals Vlaams Belang kende bij de Vlaamse en federale verkiezingen van 26 mei. "Lokale politiek is totaal iets anders dan nationale politiek. We hebben daar een stuk van kunnen profiteren", reageert lijsttrekker Annick Ponthier.

Ze sluit overigens niet uit dat het cordon sanitaire in Bilzen zal sneuvelen. "Wij hebben tot nu toe - ook vandaag - al een paar discrete gesprekken met een aantal partijen gehad. Er zijn uiteraard andere formules, maar we zullen zien wat dat in de praktijk gaat brengen."

N-VA en socialisten verliezen

Bij de verliezers vinden we zoals gezegd in de eerste plaats de N-VA.  Lijsttrekker Wouter Raskin, die het roer overnam van Frieda Brepoels, verwijst naar de "kanseliersverkiezingen" tussen Johan Sauwens en Bruno Steegen. "Dat heeft ons pijn gedaan". Raskin sluit een oppositiekuur niet uit.

De SP.A-lijst Bilzen Bruist houdt slechts 1 zetel over. "Dit komt zwaar aan. We hadden dit niet verwacht", reageert Guy Swennen. Hij acht de kans op bestuursdeelname "bijzonder klein".

Groen ten slotte blijft op 1 zetel staan. "Ik stel voor dat de grootste partij met Johan Sauwens de informateursrol opneemt en dat die aftast wat mogelijk is. Wij zijn alleszins bereid om verantwoordelijkheid te nemen", aldus Johan Danen van Groen. 

Zetelverdeling na de nieuwe verkiezingen van 16 juni 2019:

Zetelverdeling op 14 oktober 2018:

Dit waren de resultaten op 14 oktober 2018:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen