AFP or licensors

Saudi-Arabië wil dat hard wordt opgetreden tegen aartsvijand Iran na aanval op olietankers

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman zal "niet twijfelen" om te reageren als de vitale belangen van zijn land in gevaar zouden komen. De omstreden Saudische kroonprins reageert daarmee voor het eerst op de spanningen met Iran na de aanval op twee tankers in de golf van Oman. 

Volgens Saudi-Arabië zit aartsvijand Iran achter de aanval. ‘Het Iraanse regime heeft de aanwezigheid van de Japanse premier in Teheran niet gerespecteerd en heeft op zijn (diplomatieke) inspanningen gereageerd door twee tankers aan te vallen, waarvan een Japans was’, aldus de Saudische kroonprins. Donderdag werd de ook de Kokuka Courageous, een Japanse tanker die methaan vervoerde vlakbij de belangrijke Straat van Hormuz getroffen door een explosie. 

Saudische kroonprins zelf erg omstreden

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is zelf niet onbesproken. Begin oktober werd de Saoedische journalist Khashoggi vermoord door een moordcommando uit Riyad dat Khashoggi opwachtte in het Saudische consulaat in Istanboel. Aangenomen wordt dat de moord niet kan zijn uitgevoerd zonder medeweten van bin Salman. Sindsdien zijn de relaties tussen Saudi-Arabië en Turkije zwaar verstoord.

Kroonprins bin Salman
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Volgens Amerikaanse media gelooft ook de Amerikaanse inlichtingendienst CIA dat Mohammed bin Salman de moord op Khashoggi zelf bevolen heeft.

De kroonprins waarschuwt nu dat die zaak niet tegen hem gebruikt mag worden: ‘De moord op Jamal Khashoggi is een zeer pijnlijke misdaad’, zegt de kroonprins nu in kranteninterview. ‘Al diegenen die de zaak uit politiek standpunt exploiteren, moeten hiermee stoppen en bewijs voorleggen in de rechtszaal. Dat zal bijdragen tot gerechtigheid’. De kroonprins verwijst daarmee indirect naar Turkije. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen