Foto: Twitter/Amnesty International.

Jongste politiek gevangene ooit in Saudi-Arabië zou toch ontsnappen aan de doodstraf

Murtaja Qureiris, een Saudische tiener die sinds zijn dertiende in de gevangenis zit en de doodstraf dreigde te krijgen, zou mogelijk over enkele jaren toch vrijkomen. Dat melden persbureau Reuters en de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van bronnen in Saudi-Arabië. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had vorige week aandacht gevraagd voor het lot van de tiener.

Als jongen van 10 nam Murtaja Qureiris deel aan een protestactie tijdens de Arabische Lente in 2011. Op beelden was te zien hoe hij samen met andere jongeren op de fiets slogans riep voor meer mensenrechten.

Drie jaar later werd hij gearresteerd toen hij met zijn familie op weg was naar Bahrein. Met zijn 13 jaar was Qureiris de jongste politiek gevangene ooit in Saudi-Arabië. Volgens Amnesty International werd hij onder foltering tot bekentenissen gedwongen en door een militaire rechtbank veroordeeld voor betrokkenheid bij terrorisme.

Sjiitische minderheid

Ruim een week geleden bracht de mensenrechtenorganisatie samen met CNN naar buiten dat Saudi-Arabië van plan was om de tiener de doodstraf te geven.

Daar zou het land nu toch van af zien, melden Reuters en CNN nu op basis van Saudische bronnen. Volgens die bronnen zou Qureiris, die nu 18 jaar is, in 2022 vrijkomen. Zijn straf zou zijn omgezet naar 12 jaar cel, waarvan hij er nog drie moet uitzitten. 

Qureiris behoort tot de sjiitische minderheid in het soennitische Saudi-Arabië, tegen wie vaak hard wordt opgetreden. Eerder dit jaar werden er nog 37 mannen in één en dezelfde dag terechtgesteld, de meeste van hen behoorden eveneens tot de sjiitische minderheid. Drie van hen waren minderjarig op het moment van hun executie. "De doodstraf wordt gebruikt om dissidentie binnen de sjiitische minderheid van Saudi-Arabië te vermorzelen", zegt Amnesty International.

Meest gelezen