Babe Ruth (r.) slaat een van zijn vele homeruns.
AP

Truitje van legendarische honkbalspeler Babe Ruth verkocht voor 4,9 miljoen euro

Een truitje van de Amerikaanse honkballegende George Herman "Babe" Ruth junior is geveild voor een recordbedrag van ruim 4,9 miljoen euro. Het gaat om een grijs truitje met het opschrift "Yankees" dat Ruth eind jaren 20 - in zijn gouden jaren - droeg. 

Het vorige record stond ook op naam van Babe Ruth: in 2012 ging al eens een truitje van hem onder de hamer voor zo'n 4 miljoen euro. Niet onverwacht. Ruth wordt in de Verenigde Staten als een van de grootste sporthelden gezien.

Wat is zijn verdienste? Ruth was de eerste honkbalspeler die een recordaantal van 60 homeruns in één seizoen (1927) op zijn naam schreef. Tussen 1926 en 1931 sloeg Ruth elk seizoen minstens 45 homeruns en maakte hij van de New York Yankees de meest succesvolle ploeg. In 1919 verliet Ruth de Boston Red Sox en koos voor de Yankees. Nadien won New York maar liefst 26 titels, Boston geen enkele meer.

Pas in 2004 (!) won Boston opnieuw de titel waarop kranten direct kopten "Boston breekt de vloek van Babe Ruth". In 1948 overleed de honkbalspeler aan de gevolgen van kanker. Hij lag twee dagen lang opgebaard bij het Yankees-stadion, waar honderdduizenden mensen afscheid van hem namen.

(lees voort onder de foto)

Meer dan 400 items van Ruth werden gisteren geveild in het stadion van de New York Yankees. De spullen kwamen van onder meer familieleden en verzamelaars. Kleindochter Linda Ruth Tosetti vond dat het tijd werd om zijn erfenis te delen met een nieuwe generatie van honkbalfans. "We zijn ook verheugd dat we door de verkoop geld kunnen schenken aan goede doelen", aldus Linda.

Meest gelezen