Verdachte opgepakt voor betrokkenheid bij moord op Duitse CDU-politicus

In Duitsland heeft de politie een 45-jarige man opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op CDU-politicus Walter Lübcke. Zijn DNA komt overeen met sporen die zijn gevonden. Volgens de krant Frankfurter Allgemeine komt de verdachte uit een extreem-rechts milieu, maar daarover wil de politie niets kwijt. 

Walter Lübcke (65) was lid van het parlement in de deelstaat Hessen en een regionaal bestuurder uit de christendemocratische CDU-partij van bondskanselier Angela Merkel. Begin deze maand werd hij met een schotwond in het hoofd aangetroffen op zijn terras in de buurt van de stad Kassel. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. 

Over het motief voor zijn gewelddadige dood bestaat onduidelijkheid, maar zelfdoding werd vrijwel meteen uitgesloten door de politie.

In het verleden ontving Lübcke doodsbedreigingen, nadat hij zich ten tijde van de vluchtelingencrisis duidelijk had uitgesproken voor een humanitaire behandeling van migranten en vluchtelingen.

De politie zei eerder echter geen aanwijzingen te hebben dat de dader in extreem-rechtse hoek moet worden gezocht, maar volgens de krant Frankfurter Allgemeine moet de verdachte die nu is opgepakt wel in die hoek worden gesitueerd. De politie wil daarover voorlopig niets kwijt. Morgen zouden de onderzoekers meer uitleg geven. 

Eerder deze maand werd al een andere verdachte opgepakt, een kennis van Lübcke. Maar die werd bij gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Meest gelezen