Zeilboot in nood binnengeleid in Oostendse haven: twee Albanezen aangehouden op verdenking van mensensmokkel

Twee opvarenden van een zeilboot die vrijdagavond in de haven van Oostende werd binnengeleid, zijn door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Het gaat om twee Albanezen. Mogelijk maken ze deel uit van een grotere organisatie. 

De zeilboot werd vrijdagavond de Oostendse haven binnengeleid nadat het een noodsignaal had uitgezonden. Aan boord waren negen mannen, allemaal Albanezen. Vermoedelijk was het hun bedoeling om naar het Verenigd Koninkrijk te varen, maar voor onze kust kreeg hun boot motorpech.

Het gerecht startte een strafonderzoek en intussen zijn twee opvarenden aangehouden op verdenking van mensensmokkel, "waarbij misbruik werd gemaakt van de kwetsbare toestand van de slachtoffers van wie het leven in gevaar werd gebracht".

De zeven andere opvarenden zouden in ruil voor een geldsom door de mensensmokkelaars naar het Verenigd Koninkrijk worden gebracht. Ze zijn nu ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

"Levensgevaarlijk"

Het is relatief zeldzaam dat mensen op die manier betrapt worden op mensensmokkel. "In het verleden hebben we al twee keer een dergelijk geval gehad, waar met een klein zeilbootje werd overgevaren", zegt Frank De Meester van het parket van Brugge.

"Zoiets is in elk geval levensgevaarlijk. Bovendien worden de veiligheidsvoorschriften totaal niet in acht genomen; er zijn geen veiligheidsvesten, geen radar, geen deftige radio. Die mensen hadden enkel wat brandstof en vuurpijlen aan boord die overtijd waren."

Meest gelezen