Video player inladen...

Amerikaanse sojaboeren kunnen bonen niet uitvoeren door handelsoorlog met China

De sojabonen die vroeger naar China werden uitgevoerd, blijven nu in de VS omdat er 25 procent invoerheffingen op betaald moeten worden. De Amerikaanse president Donald Trump treft zo de landbouwers in eigen land door de handelsoorlog met China. Onze correspondent in de VS Björn Soenens sprak met sojaboeren in Iowa.

De Amerikaanse staat Iowa, een staat in het Midden-Westen van de VS, is stevig getroffen door de handelsoorlog met China. Vooral de heffingen op sojabonen veroorzaken er een financiële crisis voor de boeren. “China was vroeger onze grootste klant”, zegt boerin April Hemmes. “Een op de drie rijen aan sojabonen ging naar China. Als je die markt plots wegneemt, is dat enorm.”

De onderhandelingen rond de handelsoorlog tussen China en de VS zitten intussen muurvast. Tevens is er een overschot aan soja door de geslonken uitvoer naar China, waardoor ook de prijs fors naar beneden ging. “Het doet echt pijn wanneer de markt die je kent plots wegvalt. Dat geldt ook voor China, die onze producten ook gebruikten voor hun vee”, besluit Hemmes. 

Bekijk hier de reportage uit "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen