Belgische barokkunstenares Michaelina Wautier op homepagina van Google

Een aangename verrassing op de homepage van zoekmachine Google: een doodle van de zeventiende-eeuwse kunstschilderes Michaelina Wautier, werkzaam in onze contreien. Ook in andere landen zal deze barokartieste op de homepagina pronken, meldt Google. Wie was Michaelina Wautier? Vorig jaar werd ze "herontdekt" en kreeg ze een prachtige tentoonstelling in het MAS in Antwerpen.

Over het leven van kunstenares Michaelina Wautier (1604-1689) is weinig bekend. Wel is geweten dat Wautier 3,5 eeuw geleden al een vrouwelijk rolmodel was dat resoluut tegen de toenmalige tijdsgeest durfde ingaan. "Na de herontdekking van haar werken tijdens het Barokjaar in 2018 helpt ook Google mee aan de heropleving van Michaelina Wautiers faam door haar 24 uur lang het canvas van zijn homepage te schenken door middel van een doodle," zegt de zoekmachine Google.

Michaelina Wautier werd geboren in Bergen en overleed in Brussel. Van "België" was nog geen sprake in de 17e eeuw,; ze werkte in onze contreien als tijdgenote van Rubens, Van Dyck en Jordaens - barokschilders die in het collectieve geheugen gegrift staan. Door de eeuwen heen raakten Wautiers werken grotendeels vergeten en werden haar schilderijen aan mannelijke kunstenaars toegeschreven. Het risico was groot dat ze de tand des tijds niet zou doorstaan.

Pas onlangs werden haar werken herontdekt door kunsthistorica Katlijne Van der Stighelen. In het barokjaar van Antwerpen stelde ze een schitterende tentoonstelling met werk van Wautier samen, in het MAS in Antwerpen. 

"Michaelina durfde als vrouw naakte mannen schilderen. In die tijd was dat ondenkbaar en dat getuigt van onnoemelijk veel lef. Meer dan honderd jaar voordat vrouwen kunstacademies mochten betreden, creëerde zij al prachtige werken. Het moet een dame geweest zijn met enorm veel talent én doorzettingsvermogen. Ze is een rolmodel voor vrouwen van alle tijden, ook nu nog", aldus Katlijne Van der Stighelen.

Tweede "Belgische" vrouwelijke Google-icoon, na Chantal Akerman

Michiel Sallaets, de woordvoerder van Google, voegt eraan toe: "Doordat Michaelina Wautier niet in het gangbare plaatje paste en onvoldoende haar werk kon promoten, leek haar naam in de vergetelheid te belanden. We zijn trots dat we met Google er mee kunnen voor zorgen dat ze opnieuw bij de groten van de barok hoort. Na filmregisseur Chantal Akerman vorig jaar is Michaelina Wautier een tweede powerlady van Belgische afkomst die een speciale Google Doodle toegedicht krijgt. Het is absoluut onze bedoeling om genderdiversiteit in rolmodellen te stimuleren." 

De doodle is vandaag te zien op de homepagina's van Google in België, Luxemburg, IJsland en Kroatië. 

Meest gelezen