Dries Van Langenhove formeel in verdenking gesteld in onderzoek Schild & Vrienden, Van Grieken: "Intimidatie gerecht"

In het onderzoek naar de uiterst-rechtse groepering Schild & Vrienden is Dries Van Langenhove verhoord door de Gentse onderzoeksrechter. Die heeft hem achteraf vrijgelaten onder voorwaarden, en in verdenking gesteld voor mogelijke inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet.

Bij Van Langenhove was al eerder een huiszoeking gehouden, en zijn computer was in beslag genomen. Nu is hij de hele dag verhoord. Eerst door de politie, vervolgens door de onderzoeksrechter. Die heeft hem formeel in verdenking gesteld.

Dat wil zeggen dat er volgens de onderzoeksrechter aanwijzingen van schuld zijn. Het gaat onder meer om mogelijke inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet. De onderzoeksrechter heeft Van Langenhove na het verhoor vrijgelaten onder voorwaarden. Eén van de voorwaarden is een geleid bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen, een museum over de vervolging van Joden en zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Ik heb schrik dat de publieke opinie te rap conclusies trekt

Johan Platteau, advocaat van Dries Van Langenhove

De advocaat van Van Langenhove, Johan Platteau, benadrukt dat de beslissing van de onderzoeksrechter "niet betekent dat hij later schuldig wordt verklaard of dat er zelfs een proces komt". "Ik heb schrik dat de publieke opinie te rap conclusies trekt", zegt Platteau, die ook vindt dat het onderzoek "is blijven steken bij de vaststellingen van de 'Pano'". 

Platteau verwijst naar de reportage van begin september van het duidingsmagazine "Pano". Daar is te zien hoe, in besloten chatgroepen, mogelijk racistische, antisemitische en seksistische beelden door de leden van de groepering worden gedeeld. Er is ook te lezen hoe de groep mensen op internet trollt (pest) en nadenkt om de wapens op te nemen. Er wordt luidop gefantaseerd "om de supermarkten te zuiveren van halal en andere multicul", en er wordt geweld verheerlijkt. Na de reportage opende het parket van Oost-Vlaanderen een gerechtelijk onderzoek naar Schild & Vrienden. 

Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden ontkent de aantijgingen, en heeft volgens zijn advocaat constructief meegewerkt aan het verhoor. Van Langenhove heeft op alle vragen geantwoord. "Hij heeft zich ook bereid verklaard een bezoek te brengen aan de Dossinkazerne in Mechelen", klinkt het. Dat bezoek kan ook al "de komende dagen" plaatsvinden, zegt Platteau, die zelf ook aanwezig wil zijn. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Onderzoek in eindfase

Het parket laat weten dat het onderzoek naar Schild & Vrienden nu in een eindfase zit. In een volgende stap geeft de onderzoeksrechter het dossier door aan het parket, dat het zal lezen en mogelijk aan de Gentse raadkamer zal vragen om Van Langenhove of andere leden van Schild & Vrienden voor de rechter te brengen. De raadkamer moet dan beslissen of er aanwijzingen van schuld zijn. Is dat volgens de raadkamer het geval, dan komt er een proces.

Wat met de parlementaire onschendbaarheid?

Donderdag legt Van Langenhove de eed af als federaal parlementslid. Bij de verkiezingen in mei stond hij als onafhankelijke op de lijst van Vlaams Belang. Vanaf donderdag is Van Langenhove dus parlementair onschendbaar. Maar wat betekent dat precies?

Wie de parlementaire onschendbaarheid geniet, kan niet aangehouden of voor de rechter gedaagd worden, zonder de toestemming van het parlement. Een meerderheid van de Kamer moet er dan mee akkoord gaan dat het parlementslid aangehouden of vervolgd wordt.

Maar volgens het parket van Oost-Vlaanderen speelt die parlementaire onschendbaarheid geen rol. Aangezien het onderzoek is gestart op een ogenblik dat Van Langenhove nog geen parlementslid was, is er volgens het parket geen sprake van onschendbaarheid, en kan het onderzoek gewoon worden voortgezet zoals bij elke burger.

Dit is pure intimidatie van het gerecht

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken noemt de timing van het verhoor en de inverdenkingstelling "niet toevallig": "Dit is pure intimidatie van het gerecht", zegt Van Grieken. "Het gerecht voert plots een politiek onderzoek, drie dagen voor Dries Van Langenhove de eed moet afleggen in de Kamer van volksvertegenwoordigers en terwijl de gesprekken voor een Vlaamse regering gevoerd worden. Het Vlaams Belang heeft slechte ervaringen met het gerecht en politieke onderzoeken."

Ook de advocaat van Van Langenhove noemt de timing "spijtig": "Het is ongelukkig dat mijn cliënt, die acht maanden ter beschikking was voor de onderzoeksrechter, drie dagen voor zijn eedaflegging ineens wordt opgepakt en ondervraagd." Al benadrukt meester Platteau ook dat het gerecht "zeer respectvol, correct en waardig" met Van Langenhove is omgegaan.

Bekijk het gesprek met advocaat Johan Platteau in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

De nieuwe fase van het onderzoek zal geen effect hebben op de politieke positie van Van Langenhove, benadrukt partijvoorzitter Tom Van Grieken: "De positie van Dries Van Langenhove wordt niet in vraag gesteld. We leven in een land waarin iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Wij gaan ervan uit dat Dries Van Langenhove volledig onschuldig is." Ook op de vorming van een nieuwe Vlaamse regering zal het onderzoek volgens Van Grieken geen invloed hebben. 

Bekijk hieronder voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken: "Timing is toch heel verdacht":

Videospeler inladen...

Voor andere partijen is het een reden om te herhalen dat ze niet met Vlaams Belang willen besturen. Zo tweet voorzitter van CD&V Wouter Beke: "Wij besturen niet samen met Vlaams Belang." Vanmorgen al vroeg voorzitter van Open VLD Gwendolyn Rutten duidelijkheid van N-VA over hun gesprekken met Vlaams Belang. Ook Rutten herhaalde toen - los van het onderzoek naar Schild & Vrienden - dat Open VLD "niet zal meewerken aan oefeningen waaraan Vlaams Belang deelneemt".

Meest gelezen