Duits gerecht gaat uit van extreem-rechts motief bij moord op CDU-politicus Walter Lübcke

Het Duitse gerecht gaat uit van een extreem-rechts motief voor de moord op Walter Lübcke, een plaatselijk bestuurder van de CDU-partij van bondskanselier Angela Merkel. Gisteren werd een verdachte van de moord opgepakt. 

"Op dit moment gaan we uit van het principe dat we te maken hebben met een extreem-rechtse achtergrond". Dat heeft het Duitse gerecht vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De zaak wordt behandeld als een politieke moord.

De verdachte, een man van 45 jaar, werd gisteren opgepakt voor de moord op Walter Lübcke (65), lid van het parlement in de deelstaat Hessen en een regionaal bestuurder van de christendemocratische CDU.

Begin deze maand werd Lübcke met een schotwond in het hoofd aangetroffen op zijn terras in de buurt van de stad Kassel. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. 

In het verleden ontving Lübcke doodsbedreigingen, nadat hij zich ten tijde van de vluchtelingencrisis duidelijk had uitgesproken voor een humanitaire behandeling van migranten en vluchtelingen.

Volgens Duitse media hield de 45-jarige verdachte zich op in neonazi-milieus en was hij eerder al betrokken bij een aanval op een opvangcentrum voor vluchtelingen in Hessen. De politie onderzoekt nog of de man hulp kreeg bij het misdrijf, maar gaat daar voorlopig niet van uit.

Meest gelezen