AFP or licensors

Europese vertegenwoordigers van de Spaanse partij Ciudadanos op het matje geroepen over samenwerking met uiterst rechts

De partij van de Franse president Macron, de Europese bondgenoot van Ciudadanos, eist uitleg over het bestuursakkoord dat Ciudadanos sloot in de Spaanse hoofdstad Madrid, na de gemeenteraadsverkiezingen eind vorige maand. De rechts-liberale partij gaat daar samen met de rechts-conservatieve Partido Popular besturen, met gedoogsteun van de uiterst rechtse partij Vox. 

Op Europees niveau is Ciudadanos verbonden met de nieuwe liberale formatie van de Franse president Macron, "Europa vernieuwen",  waar ook Open VLD deel van uitmaakt. Samenwerking met uiterst rechts sluit die principieel uit. De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Amélie de Montchalin, van de partij van Macron, kondigde aan dat er vragen zullen worden gesteld. Volgens haar komt de samenwerking met Ciudadanos hierdoor op de helling te staan.

In verschillende interviews zegt ze dat samenwerking met uiterst rechts, ook al is het op lokaal vlak, geen optie is binnen de fractie. Volgens de Spaanse krant El País bevestigt ook een bron binnen het Elysée, het Franse presidentiële paleis, dat er geen sprake kan zijn van "dubbelzinnige houdingen" tegenover uiterst rechts. De partij van Macron levert met 21 Europarlementsleden de grootste groep binnen de liberale fractie.

Het  bestuursakkoord in Madrid ligt nog om een andere reden onder vuur.  De nieuwe rechtse burgemeester, José Luis Martínez-Almeida van de Partido Popular, voerde campagne met als één van de belangrijkste beloftes dat hij de lage-emissiezone in Madrid, een stad met een bijzonder slechte luchtkwaliteit, zou laten verdwijnen. Vanaf 1 juli zouden er geen boetes meer uitgeschreven worden voor overtreders. Maar of het hele project opgedoekt wordt, is nog niet duidelijk.

Nationale regeringsvorming moeilijker

Almeida kon ondanks het verlies van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Madrid toch de burgemeesterssjerp veroveren, dank zij steun van Ciudadanos en gedoogsteun van Vox. Eerder kwamen die drie partijen al tot een gelijkaardige samenwerking in de zuidelijke regio Andalusië.

De samenwerkingsakkoorden op lokaal vlak maken ook de aanstelling van de socialist Pedro Sánchez tot nieuwe premier moeilijker. Zijn partij won de parlementsverkiezingen van eind april, maar haalde geen absolute meerderheid, ook niet samen met het radicaal-linkse Podemos. Sánchez moet dus elders steun zoeken. Vanuit Europa wordt gehoopt dat hij die uiteindelijk bij Ciudadanos zou vinden. Maar Ciudadanos heeft altijd gezegd dat het een kandidatuur van Sánchez niet zou ondersteunen.

Meest gelezen