Archieffoto

Gevangenispersoneel Ieper neemt morgen het werk weer op na spontane staking

Na een zwaar overleg zal het gevangenispersoneel morgen om 6.00 uur opnieuw aan de slag gaan. Het personeel van de gevangenis legde zondagavond spontaan het werk neer nadat een gedetineerde een cipier had aangevallen. De gedetineerde werd volgens het personeel niet voldoende gesanctionneerd.

De gedetineerde werd na zijn aanval op de cipier opgesloten in een strafcel. Wanneer hij kort daarna werd vrijgelaten door een besluit van de directie, besloten de cipiers het werk neer te leggen. "Het personeel eiste dat de gedetineerde een gepaste straf zou krijgen en dat hij zou worden overgeplaatst", zegt Eddy De Smedt van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA).

Lockdown

Na overleg met de directie werd een gepaste straf vastgelegd van 45 dagen. Daarbij mag de gedetineerde niet meer genieten van privileges zoals telefoneren en buiten wandelen. Op de vraag naar overplaatsing van de gedetineerde kon de directie niet verder ingaan.

De directie gaf ondertussen toe dat ze de situatie verkeerd hadden ingeschat en dat ze de gedetineerde te vroeg uit zijn straf hadden gehaald

Eddy De Smedt, VSOA

Verder werd er wel beslist dat bij een volgend, gelijkaardig voorval de gevangenis in lockdown zal gaan. Daarbij worden alle gedetineerden in hun cel gehouden en zal er overleg zijn tussen personeel en directie. Daarnaast komt er een draaiboek waarin gepaste straffen voor ongepast gedrag voortaan worden vastgelegd.

"Verkeerd ingeschat"

"De directie gaf ondertussen toe dat ze de situatie verkeerd hadden ingeschat en dat ze de gedetineerde te vroeg uit zijn straf hadden gehaald", verklaart Eddy De Smedt van VSOA. Het volgende overleg tussen directie en personeel vindt plaats op 25 juni. Daarbij wordt verder gewerkt aan het probleem van overbevolking in de gevangenis van Ieper.

Meest gelezen