AFP or licensors

Amerikaanse societyfiguur, mode-icoon en actrice Gloria Vanderbilt (95) is overleden

De Amerikaanse societyfiguur, mode-ontwerpster en actrice  Gloria Vanderbilt is overleden. Dat heeft haar zoon, CNN-journalist Anderson Cooper, bekendgemaakt. Vanderbilt was 95 jaar. Ze bracht ook een eigen parfum uit, dat haar naam draagt en vandaag nog altijd in trek is. 

Gloria Vanderbilt was afkomstig uit een vooraanstaande en steenrijke Amerikaanse familie met Nederlandse wortels. Ze werd geboren in New York, maar groeide op in Frankrijk. Daar was haar moeder heen gereisd na de dood van vader Vanderbilt, toen Gloria nog een baby was.   

Toen al was ze voer voor de Amerikaanse pers, die haar "poor little rich girl" noemde, omdat ze het onderwerp was van een juridische voogdijstrijd tussen haar moeder en haar tante Gertrude Vanderbilt. 

AP1935

Op haar 21e erfde Vanderbilt het fortuin van haar vader, waarna ze zich onbekommerd op haar interesses en liefhebberijen kon storten. In de jaren 50 was ze model en actrice.

AP1964

In de jaren 70 concentreerde Vanderbilt zich op de modewereld. Ze ontwierp een lijn met jeans, die strakker waren dan de meeste modellen die toen op de markt werden gebracht. Op de achterkant stond haar merknaam geborduurd, met het zwanenlogo dat ook de flacons siert van het parfum dat ze uitbracht, en dat vandaag nog altijd in trek is. 

Vanderbilt was ook kunstenares en schrijfster. Ze trouwde vier keer, onder andere met dirigent Leopold Stokowski. In de jaren 80 dook ze even op in de tv-serie "The love boat" (foto boven).

Gloria Vanderbilt was de inspiratiebron voor de single "Mrs Vanderbilt" van Paul McCartney en zijn Wings. Het nummer stond ook op hun album "Band on the Run".

Meest gelezen