Videospeler inladen...

Open VLD wil niet dat Vlaams Belang "regeerakkoord mee schrijft": "Als je zwart toevoegt aan kleur wordt alles donker"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten wil dat Bart De Wever (N-VA) "klare wijn schenkt" over zijn Vlaamse formatiegesprekken met Vlaams Belang. Rutten herhaalt daarbij dat ze niet wil meewerken aan "oefeningen waaraan Vlaams Belang deelneemt". "Als je zwart aan kleur toevoegt, dan wordt alles donker", klonk het met een boutade in "Terzake". 

Afgelopen weekend had Bart De Wever een derde gesprek met Vlaams Belang, met het oog op de vorming van een Vlaamse regering. Volgens de krant De Standaard werd dat derde gesprek inhoudelijk al een stuk concreter dan de eerste verkennende gesprekken.

Voor de voorzitter van Open VLD lijkt het nu stilaan welletjes geweest. "Ik respecteer de keuze van formateur De Wever dat hij gesprekken aangaat met Vlaams Belang. Maar deze preformatie is geen vrijblijvende biechtstoelprocedure", aldus Rutten. "Het moet wat ons betreft leiden tot de vorming van een stabiele en volwaardige meerderheid voor Vlaanderen."

De liberale frontvrouw herhaalt daarbij dat haar partij niet wil meewerken "aan oefeningen waaraan Vlaams Belang deelneemt". "Als je zwart aan kleur toevoegt, dan wordt alles donker. Onze uitgangspunten als liberale partij staan haaks op die van het Vlaams Belang. En al helemaal als je ziet dat mensen die holebi zijn of een kind adopteren de volle laag krijgen. Vlaams Belang heeft misschien zijn programma uitgekuist, maar hun lijsttrekkers worden wel opgepakt." Dat laatste is een verwijzing naar Dries Van Langenhove die vandaag formeel in verdenking werd gesteld wegens inbreuken op de antiracismewet, de negationismewet en de wapenwet.

Met andere woorden: Open VLD wil niet in een regering stappen met Vlaams Belang, ook niet als die uiterst-rechtse partij vanuit de oppositie eventueel gedoogsteun zou leveren. Voorzitter Rutten vraagt daarom aan De Wever dat hij "klare wijn schenkt" over zijn gesprekken met Vlaams Belang. "We gaan nu naar de derde ronde. Als je over inhoud begint te praten, dan kan het niet dat Vlaams Belang mee schrijft aan een regeerakkoord als je weet dat ze niet in een regering gaan zitten", verduidelijkte Rutten in de studio van "Terzake".

Het kan niet dat Vlaams Belang mee schrijft aan een regeerakkoord als je weet dat ze zelf niet in die regering gaan zitten

Van Grieken: "Voor wie spreekt mevrouw Rutten nog?"

Bart De Wever zelf reageert niet op de oproep van Rutten. Hij houdt het bij zijn standaardzinnetje dat er "in discretie verdergewerkt wordt". Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde vanavond in "Terzake". "Ik heb geen signalen dat onze gesprekken met Bart De Wever niet ernstig zouden zijn. Het is niet onlogisch dat de grootste partij en de grote winnaar eens samen zitten. Ik begrijp dat er een zekere nervositeit is bij mevrouw Rutten en Wouter Beke (de voorzitter van CD&V, red.) Het is natuurlijk een nieuwe situatie voor hen; er wordt eens geluisterd naar de kiezer."

Eerder in de namiddag gaf Van Grieken al een reactie aan persagentschap Belga. "De vraag is voor wie mevrouw Rutten nog spreekt", klonk het daar. "Een ruime meerderheid van de Open VLD-kiezers wil dat Vlaams Belang meebestuurt", beweert Van Grieken. "Tal van haar kaderleden spraken zich de laatste weken uit tegen het cordon en voor de regeringsdeelname van het Vlaams Belang. Gezien de interne positie van mevrouw Rutten hechten wij meer belang aan hun verklaringen dan aan die van een reus die op lemen voeten staat", aldus Van Grieken.

N-VA en Vlaams Belang hebben samen voor alle duidelijkheid geen meerderheid. Er zou dus sowieso nog een derde partij nodig zijn. En geen enkele andere partij wil op dit moment samenwerken met Vlaams Belang. Van Grieken houdt naar eigen zeggen dan ook rekening met het scenario dat Vlaams formateur Bart De Wever Vlaams Belang uiteindelijk aan de kant zal schuiven.

Bekijk hier het gesprek met Gwendolyn Rutten (Open VLD) en de reactie van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen