Hagelbui in Kortenaken vernielt in twee minuten jaarinkomen appeltelers

Een stevige hagelbui met rukwinden heeft zware schade aangericht in verschillende boomgaarden in het Hageland. Vooral Kortenaken is zwaar getroffen. Heel wat appels zijn daar verloren voor de oogst.

De hagelbui was erg lokaal. Over een breedte van 1,5 kilometer trok de bui onder meer over Linter, Kortenaken en Geetbets. Door de wind sloeg de hagel hard in op het fruit. Niet alleen de vruchten raakten beschadigd, ook de takken van de bomen raakten gekwetst waardoor ze nu ook veel vatbaarder zijn voor ziekten. En dat betekent een bijkomende kost voor de telers die net hun jaarinkomen verloren zagen gaan.

Na de vorst en de droogte nu de hagel

Na de vorst van twee jaar geleden en de droogte van vorig jaar, zat alles dit jaar mee om eindelijk nog eens een mooie oogst binnen te halen. "De bloesems waren echt erg mooi, we hadden de vorst overleefd en dan krijgen we dit", zegt Koen Vander Velpen, fruitteler in Ransberg. "In twee minuten tijd is het werk van een heel jaar verloren. Een mens zou er de moed door verliezen."

Vooral de appels hebben zwaar geleden onder het weer. De peren zijn iets harder en dus beter bestand tegen hagel. "Misschien kunnen we van de appels nog sap laten maken, maar dat zal de komende weken nog moeten blijken. In ieder geval zal de opbrengst daarvan niet te vergelijken zijn met die van een gewone eetappel."

Erkenning ramp

Omdat het onweer ook erg lokaal was, is de kans erg klein dat het als ramp erkend wordt. "Op een compensatie moeten we dus niet rekenen. We kunnen alleen maar hopen dat het volgend jaar beter wordt, en dat we dan onze kosten kunnen recupereren. We kunnen in ieder geval niet bij de pakken blijven zitten. We zijn de derde generatie fruittelers en we hebben een gezin te onderhouden. We gaan er alles aan doen om er voor te zorgen dat we volgend jaar een mooie oogst hebben."

Fruitteler Koen Vander Velpen en zijn vrouw Krista in hun boomgaard

Koen en Krista Vander Velpen geven de moed niet op.

Meest gelezen