Instapklas de Zonnekesschool in Hemiksem zit overvol: 39 peuters voor één leerkracht

Het schooljaar duurt nog twee weken en veel kinderen en leerkrachten tellen af naar de vakantie. Zeker in de instapklas in de Zonnekesschool in Hemiksem is dat het geval. Sinds het laatste instapmoment voor 2,5-jarigen na het weekend van Hemelvaart telt die klas zo'n 39 peuters in één klas bij één leerkracht. 

Na elke schoolvakantie kunnen peuters die 2,5 jaar zijn geworden, instappen in het kleuteronderwijs. Ze komen dan in een zogenoemde "instapklas" terecht. Het laatste instapmoment van het schooljaar is na het verlengde weekend van Hemelvaart. Toen kwamen er zeven nieuwe peuters de klas binnen. Ook tijdens het vorige instapmoment - net na de paasvakantie - telde de klas zes nieuwe kleuters. Daarmee klokt de Zonnekesschool af op 39 kleuters aan het einde van het schooljaar, tussen 2,5 en 3 jaar oud.

We werken per leeftijd, dit jaar is de groep heel groot geworden. Volgend jaar werken we met twee aparte groepen

Guy Vloeberghs, directeur de Zonnekesschool

Volgens directeur Guy Vloeberghs van de Zonnekesschool is die overvolle klas te wijten aan een samenloop van omstandigheden. "Er zijn dit jaar meer kinderen die later op het jaar zijn geboren", geeft Vloeberghs als één van de verklaringen. De school voelt ook een duidelijke instroom van de zuidrand van Antwerpen. Zo komen er acht kleuters uit buurgemeente Hoboken. Ook Wilrijk, Boom en Niel zorgen elk voor een kleuter.

Verder ziet Vloeberghs ook enkele mogelijke oorzaken in de eigen organisatievorm, die deels aan de basis van het probleem kunnen liggen.  "Aangezien we tot nu per leeftijd werkten, is de groep nu heel groot geworden. Volgend jaar gaan we met twee groepen kleuters werken: de jongste- en de oudere kleuters. Met dat systeem rekenen we volgend jaar op klassen van ongeveer 24 kleuters."

De kinderen zijn niet altijd samen aanwezig. We gaan daarover met de ouders in overleg
Guy Vloeberghs, directeur de Zonnekesschool

Gelukkig beschikt de school over een uitzonderlijk grote klas, waar zo'n gigantische groep in past: in het nieuwe gebouw is een ruimte - die oorspronkelijk voorzien was als turnzaal - omgevormd tot klaslokaal.  Toch blijft de opdracht voor de leerkracht enorm. De vaste leerkracht is momenteel ook uitgevallen. Ze wordt vervangen door juf Yentl, een leerkracht LO die op dit moment nog bijstudeert voor ergotherapeut en maand als interimkracht werkt. Ze krijgt ondersteuning van twee kinderverzorgsters: Dagmar komt voltijds helpen en Monique is er drie voormiddagen in de week.

Lees voort onder de foto:

De school beschikt over een grote instapklas, die voordien dienst deed als turnzaal.

De school probeert met enkele creatieve maatregelen de druk voor de leerkracht wat te verlichten. "De kinderen zijn niet altijd allemaal samen aanwezig", zegt Vloeberghs. "We gaan daarover met de betrokken ouders in overleg. Veel heel jonge kinderen zijn nog niet klaar om volle dagen naar school te gaan. We raden ouders dan aan om hun kind maar een halve dag te laten komen of om soms eens een dag over te slaan."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen