Kris Van Dijck (N-VA) volgt Jan Peumans op als voorzitter Vlaams Parlement

N-VA-politicus Kris Van Dijck wordt voorgedragen als de tijdelijke voorzitter van het Vlaams Parlement. Dat is afgesproken tussen de verschillende fractieleiders. Het Vlaams Parlement had sowieso een nieuwe voorzitter nodig omdat Jan Peumans er na 10 jaar mee ophoudt.

Morgen is er de eerste zitting van het Vlaams Parlement na de verkiezingen van 26 mei. Daar zullen de 124 verkozen parlementsleden de eed afleggen en wordt ook het nieuwe Bureau - dat instaat voor het dagelijkse bestuur van het parlement - met de nieuwe parlementsvoorzitter voorgedragen.

Als grootste partij in het Vlaams Parlement mocht N-VA de opvolger van Jan Peumans naar voren schuiven. Het wordt dus Kris Van Dijck, burgemeester van de Antwerpse gemeente Dessel en al sinds 1995 lid van het Vlaams Parlement. "Kris heeft tonnen ervaring en kent het huis als zijn broekzak. Het is ook een persoon met wie iedereen door dezelfde deur kan, hij is aanvaard door iedereen", zegt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele.

De openingszitting van het Vlaams Parlement morgen wordt wel nog voorgezeten door Open VLD-politicus Herman De Croo, omdat hij de langste anciënniteit heeft. De Croo zal worden bijgestaan door de twee jongste parlementsleden, beiden van Vlaams Belang: Adeline Blancquaert (23) en Filip Brusselmans (21).

Maar daarna neemt Kris Van Dijck het dus over, althans tijdelijk. Of Van Dijck definitief parlementsvoorzitter blijft, hangt af van de verdere regeringsvorming op Vlaams niveau. De post van Vlaams Parlementsvoorzitter is namelijk een onderdeel van de regeringsonderhandelingen. Hoe dan ook zal Kris Van Dijck op 11 juli - de Vlaamse feestdag - de traditionele toespraak geven in het stadhuis van Brussel.

Meest gelezen