Videospeler inladen...

WhatsApp helpt politie in Australië mee in zoektocht naar vermiste Belg: "Ons hart gaat uit naar Théo Hayez"

Het bedrijf achter de berichtendienst WhatsApp heeft gereageerd op de oproep van de nicht en de vader van Théo Hayez, de Belg die vermist is in Australië. "We assisteren de politie", zegt een woordvoerder van WhatsApp aan het Australische persagentschap AAP. Maar WhatsApp benadrukt wél dat het de inhoud van berichten níet kan inkijken. Vanochtend richtte de vader van Théo zich nog tot het bedrijf om er spoed achter te zetten. "Het is cruciaal dat de onderzoekers toegang krijgen tot Théo's WhatsApp-account. Elke minuut telt."

Lisa Hayez, de nicht van Théo, plaatste gisteren al een oproep op sociale media met de vraag samen te kunnen werken met WhatsApp om toegang te krijgen tot de laatste berichten van de jongen, die het onderzoek vooruit zouden kunnen helpen. 

Théo Hayez (foto onder) uit Oudergem verdween op 31 mei. Hij werd het laatst gezien toen hij een nachtclub in Byron Bay verliet, in Nieuw-Zuid-Wales in het uiterste oosten van Australië. Daar zijn camerabeelden van en daarop is te zien dat hij met zijn smartphone bezig is. De politie wil daarom met hoogdringendheid weten waarmee Théo bezig was. De politie had tot gisteren dus nog geen toegang gekregen tot Théo's WhatsApp-account.

Oproep naar WhatsApp en nieuwe beelden

Théo's vader heeft samen met de politie vanochtend een persconferentie gehouden. Laurent Hayez richtte zich ook tot het bedrijf achter WhatsApp om er spoed achter te zetten. "We weten dat Théo WhatsApp gebruikte in de nacht dat hij verdween. We hebben begrip voor jullie privacybeleid. Maar dit gaat om hulp verlenen aan een persoon in groot gevaar. Het is cruciaal dat de onderzoekers toegang krijgen tot zijn account en dat zonder vertraging. Elke minuut telt!" 

Intussen laat WhatsApp weten dat het samenwerkt met de politie, maar in zekere zin beperkt is. "Ons hart gaat uit naar Théo Hayez en zijn familie. We snappen het belangrijke werk dat de politiediensten verzetten en assisteren hen, in overeenstemming met de wetgeving en onze servicevoorwaarden", zegt een woordvoerder. WhatsApp kan blijkbaar toegang verschaffen tot bepaalde gegevens van een gebruiker, zoals een IP-adres en basisinformatie maar niet tot de inhoud van berichten.  

Bekijk hier de beelden van een emotionele Laurent Hayez:

Videospeler inladen...

Ik heb zijn kleine broer beloofd dat ik Théo naar huis zou brengen

Vader Lehore Hayez

Vader Laurent Hayez had het - om begrijpelijke redenen - zichtbaar moeilijk. "Toen ik België verliet, beloofde ik zijn kleine broer Lucas dat ik Théo naar huis zou brengen. Alstublief, help me om die belofte waar te maken", snikte hij. Laurent Hayez bedankte ook iedereen: "Ik wil de gemeenschap hier bedanken en alle Australiërs voor de warme welkom die ze ons gegeven hebben en voor de logistieke steun. Dank aan iedereen die naar Théo op zoek is (geweest)." 

Intussen zijn Australische moordonderzoekers van Sydney naar Byron Bay afgezakt om mee te werken aan de verdwijningszaak. De onderzoekers hebben intussen ook nieuwe beelden van Théo (zie foto én video hieronder) vrijgegeven waarop te zien is dat hij tijdens de avond van zijn verdwijning nog een lokale drankwinkel bezoekt.

Hij draagt een zwarte trui en een grijze pet. "We zijn ronduit verbijsterd: dit is alles wat we hebben", vertelde een politiewoordvoerder over de verdwijning. 

Videospeler inladen...

Eveline Masco, onze correspondent in Australië, legt in "Het Journaal" uit hoe de speurders nu tewerk gaan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen