Nieuw boek (en film?) van “The hunger games” op komst

Suzanne Collins publiceert volgend jaar een voorloper van “The hunger games”.  De kans is groot dat er ook een film van komt.

Drie romans schreef de Amerikaanse auteur Suzanne Collins over de "hongerspelen" waarbij jonge mensen op leven en dood moeten strijden om te overleven. Het verhaal verwijst naar de  Romeinse “brood en spelen”; het fictieve land heet trouwens “Panem” naar het Latijnse “panem et circenses”.

Het is tegelijk een sciencefictionverhaal: de spelers worden met computertoepassingen gemanipuleerd én het geheel is live te zien op televisie. Met als cynische commentaar: "Happy Hunger Games! May the odds be ever in your favor" ("Gelukkige hongerspelen, en dat je altijd geluk mag hebben").

Internationale bestseller

Het idee van Suzanne Collins legde haar geen windeieren. Van “The hunger games” (vertaald als “De hongerspelen”), “Catching fire” (“Vlammen”) en “Mockingjay” (“Spotgaai”) werden wereldwijd 100 miljoen exemplaren verkocht. De trilogie is in meer dan 50 talen te koop. Van de drie romans zijn ook vier succesvolle films gemaakt, met Jennifer Lawrence in de hoofdrol als de dappere Katniss Everdeen.  

64 jaar eerder...

Volgend jaar komt dus een vierde boek uit, dat zich 64 jaar eerder afspeelt, in de zogenoemde “donkere dagen” nadat een rebellie was mislukt. Suzanne Collins wil exploreren “wie we zijn en wat we denken nodig te hebben voor ons overleven.” De heropbouw na de oorlog is “vruchtbare grond om personages te laten worstelen met deze vragen en hun visie op de mensheid te definiëren”. 

Haar uitgeverij Scholastic is begrijpelijkerwijs verheugd met het komende boek, dat naar verluidt “een volledig nieuw perspectief zal bieden op deze moderne klassieker”. Een titel voor de voorloper van “The hunger games” is er nog niet, wel al een datum van publicatie: 19 mei 2020. 

Komt er ook een vijfde film? Dat is waarschijnlijk, maar nog niet helemaal bevestigd. Filmmaatschappij Lionsgate zei al eerder dat ze niet kon wachten tot Suzanne Collins een “prequel” schreef. "We houden contact tijdens het schrijfproces en we kijken ernaar uit om te blijven samenwerken voor de film," klinkt het bij Lionsgate. Bekijk hier de trailer van de eerste film uit 2012:

Meest gelezen